Pandemia e o oportunitate

2 minute de citit

Pandemia de coronavirus are o implicație mai mare în viețile noastre decât ne-am fi închipuit inițial. Fie că ne place sau nu, fie că avem încredere în instituțiile statului sau suntem consumatori de teorii ale conspirației, cu toții suntem nevoiți să ne conformăm și să ne schimbăm ritmul vieții.

Această pandemie este însă și o mare oportunitate de a ne reconecta cu ceea ce ne motivează să ne trăim viața. Pentru că unele lucruri ni s-au dat peste cap, avem deodată timp să ne punem o serie de întrebări. De ce trăim? Ce ne face să ne trezim dimineața din pat? Pentru ce muncim? Are sens ceea ce facem regulat?

Cei care sunt acum forțați să lucreze de acasă sunt puși față-n față cu propriul eu sau cu propria familie. Deodată s-au trezit închiși în casă cu ei înșiși sau cu propria familie, iar asta nu le place. Dacă te afli în situația asta, e cazul să te gândești la o abordare pentru că asta este o problemă care îți afectează viața când tu nu te uiți la ea.

În august anul trecut am luat hotărârea să ne întoarcem la țară la Buzău. Practic am început să ne pregătim de pandemie, fără să să știm că ea va urma. Oamenii de la țară sunt destul de puțin afectați de pandemie pentru că ei erau deja într-o carantină impusă de un stat incapabil să le ofere niște condiții de secolul 21. Noi ne trăim viața ca înainte: contact social mai redus, încercând să ne rezolvăm problemele cu propriile mâini și cap.

Dacă te deranjează starea de carantină, recomand să meditezi la propria umbră pe care o faci pământului. Faci bine comunității, ești de ajutor oamenilor din jurul tău? Lucrezi activ la propriile neajunsuri și defecte? Ai fructificat ocaziile de a învăța ceva nou pentru cariera ta sau pentru propria satisfacție? Dacă nu, poți face asta începând de zilele astea. Încearcă tot ce voiai să încerci: să scrii un blog, să citești cărțile din bibliotecă, să gătești ceva, să înveți programare sau cum funcționează economia și bursa de valori. Poți începe de zilele astea să te ocupi de proiecte personale de care visai să te ocupi în pauzele plictisitoare de la birou. Fă-ți planuri de călătorit la Buzău după ce trece pandemia, ia în considerare să candidezi la alegerile locale ca să-ți reprezinți consătenii. Sunt multe lucruri pe care te poți concentra perioada asta pentru a deveni o persoană mai bună din orice punct de vedere vrei tu.

Viața ta depinde în mare măsură de tine. Nu folosi coronavirusul ca scuză sau paravan - fie că ai contractat infecția sau nu, bucură-te de ce-ți oferă viața și devino alt om, unul mai bun, mai pregătit, mai util ție și celor din jurul tău. Și nu uita să meditezi la propria-ți moarte, care e oricum inevitabilă - am mai scris despre asta. Spor la treabă!

Publicat la data: