De ce fac politică?

4 minute de citit

Exasperat de lipsa de alternativă politică din țara asta, am intrat la începutul acestui an în partidul Plus. Asta mi-a atras reacții dintre cele mai diverse, de la felicitări entuziasmate la injurii aduse părinților mei. A fost o poziție pe care mi-am asumat-o de la bun început și pentru care i-am pregătit pe cei apropiați așa cum am putut mai bine. A fost, este și va fi în continuare un test de maturitate pe care abia-l trec, dar pentru care mă simt mai pregătit cu fiecare zi care trece.

Am să trec un pic printre motivele pentru care am ales să fac politică - nu peste gard, ci din interiorul unui partid cu acte-n regulă, girând cu numele meu politicieni adevărați. Poate credeți că nu-i mare lucru, dar vă zic că este. Să-ți atașezi numele propriu de numele unor politicieni e în România de azi ori un act de nebunie, ori începutul unei schimbări fundamentale după care tânjim de prea multe decenii.

Fac politică pentru că asta chiar este o modalitate reală de a aduce o schimbare în România. O campanie electorală în care convingi oameni să voteze într-un fel anume poate însemna o majoritate de mandate care poate iniția legi, elimina birocrația excesivă sau înfunda țara în drumuri pline de gropi și spitale infecte. Guvernarea unei țări pornește de la simplul act de a vota, iar a înclina balanța votului înseamnă enorm de mult. Uită-te la rezultatul ultimelor alegeri: în Plaiul Nucului, un sat uitat de lume din nordul județului Buzău, 49 de oameni din 289 au votat un o alianță formată din 2 partide noi, cei mai mulți fiind convinși de mine. E mare lucru și e ceva real.

Fac politică pentru că mă nemulțumește să mă plâng de situația oricărui sistem din România și atât. Cine stă la marginea drumului să înjure politicieni nu participă cu nimic la schimbarea situației, însă cine-i explică lui Cornel cum funcționează UE și o convinge pe Maricica să nu voteze un partid recunoscut prin numărul de infractori din componența sa chiar aspiră la statutul de erou al timpurilor noastre. Îmi place să cred că sunt de partea bună a istoriei, nu de partea stătută, searbădă și neproductivă a ei.

Fac politică pentru că așa cuceresc un teritoriu necunoscut. E o lipsă cruntă de politicieni și de implicare politică la sate, în orice comună și la nivel de județ. Nu vorbim de infractori care văd în politică un vehicul ilegal pentru propria îmbogățire, ci de politicieni care pun umărul la politici publice și aspiră cu adevărat la îmbunătățirea vieții cetățenilor. La mine la țară nu există altceva în afară de acel unic partid și nu mi se pare normală treaba asta. În orice țară civilizată trebuie să existe alternative politice și mă simt onorat să ajut la acest lucru. România a experimentat teroarea politicii unui singur partid și nu a fost bine deloc, așa că diversitatea politică este un lucru de care avem mare nevoie.

Fac politică pentru că asta înseamnă recrutare pentru România: convingerea unor oameni pe care eu îi consider buni să-și asume un rol mai important decât au avut până acum în comunitatea lor. Cine muncește și-și face bine treaba e un om demn de toată lauda, dar cine face ceva în plus pentru comunitatea sa este deja un model al acelei comunități. Avem nevoie de modele, de oameni care fac mai mult decât norma și care adună în jurul lor pe alții care să facă același lucru. E un exercițiu bun pentru mine să conving oameni să fie mai mult, să-și asume mai mult în țara zilelor noastre.

Acestea sunt doar o parte din motivele mele și sunt de ajuns cât să continui să-mi asum un rol politic. Pot fi acuzat de naivitate sau de prostie, dar nu pot fi acuzat de ignoranță - ignoranța aproape a omorât țara asta. România este în letargie de multe feluri, inclusiv politică, iar asta se vede pe stradă și în mentalitatea oamenilor. Este și datoria mea să încerc să schimb asta așa cum m-oi pricepe. M-aș bucura să știu că nu sunt singur pe drumul ăsta, așa că vă chem și pe voi să faceți un lucru mare: asumați-vă un rol politic în România de azi.

Dacă alegeți Plus, vom lucra împreună, dar puteți alege orice alt partid în care credeți și în care știți oameni de calitate. E timpul să nu mai înjurăm politicieni de după gard, asta poate face orice leneș; e timpul să punem osul la treabă și să ne asumăm responsabilitatea vieții colective de zi cu zi. Drumurile nu le repară infractorii, spitalele nu le dotează cei preocupați să scape de Justiție - toate astea stau în puterea noastră de a pune oameni integri în funcții cheie. Iar asta se poate face numai și numai prin politică.

Faceți politică la fel de tare cum vă doriți o țară zdravănă - astea două reprezintă fix același lucru.

Actualizare: în August 2019 am fost ales prin vot membru al Biroului Județean al filialei Plus Buzău, iar în Martie 2020 m-am hotărât să candidez la Primărie în comuna natală, Lopătari. Pe 27 septembrie 2020 am câștigat alegerile locale.

Categorii:

Publicat la data: