Un test pentru partidul Plus
Zilele astea s-a iscat o controversă vizavi de crearea partidului Plus, de care sunt legate numele lui Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu. Mai exact, istoricul Marius Oprea acuză că fondatorii legali ai partidului sunt rude ale unui fost maior de Securitate, un anume Iordache.
Pentru a vă crea un context cât mai bun vă îndemn să citiți aceste trei articole în jurul cărora s-a învârtit controversa. Nu are sens să citiți mai departe dacă nu vă faceți această minimă temă de studiu. Primul este cel de la care a pornit totul, al doilea este răspunsul Plus, apoi al treilea este răspunsul lui Marius Oprea la răspunsul Plus:
- Eminența cenușie a partidului Plus
- Vremea originilor nesănătoase a apus
- Dacian Cioloș a căzut într-o capcană
Nu-l cunosc bine pe Marius Oprea, dar mi-a părut un om rezonabil. L-am văzut și ascultat pe viu de câteva ori la dezbaterile Frontline Club de acum câțiva ani. Are un background consistent de studiere a Comunismului și Securității și, mai ales, experiențe personale neplăcute cu sistemul. De aici a pornit și tirada sa împotriva casei de avocatură Iordache, cea care s-a ocupat de inițierea partidului Plus.
Lucrurile alea probabil sunt adevărate, Iordache senior chiar o fi lucrat la Securitate. De aici încolo lucrurile sunt complicate. În articolul lui Marius Oprea unele lucruri mi se par un pic forțate, cum ar fi intenția diabolică a fondatorilor legali (printre care și Iordache junior), existența unei eminențe cenușii și minimizarea eforturilor lui Dacian Cioloș, inclusiv tragerea lui în istoria familiei Iordache. Dacă s-au comis ilegalități de către oricine, avem presă să scoată lucrurile la iveală și justiție să facă dreptate. Ce înseamnă pentru partid dacă tatăl unui fondator pe hârtie a lucrat la Securitate? Depinde pe cine întrebi.
Răspunsul Plus a fost un pic defensiv și orientat spre a-l ataca puțin pe Marius Oprea, bănuindu-l de diverse interese obscure și pactizare cu sistemul actual care nu vrea schimbare. Aici s-a exagerat puțin și cred că poziția oficială putea fi lucrată mai bine. Mi-a plăcut însă ideea „vremea originilor nesănătoase a trecut”. Cred că este validă și putea fi explorată mai mult. Chiar nu poți pune etichetă veșnică pe cineva doar pentru că strămoșii săi au făcut niște alegeri proaste. Eu sincer l-aș fi chemat pe Marius Oprea la o întâlnire pentru a discuta toate aceste aspecte înainte de lansarea unei mini-lupte în articole de presă. Când oamenii nu discută față-n față e foarte simplu ca dezbaterea să degenereze, acuzațiile să o ia razna și, per total, toată lumea să aibă de pierdut. Vorbeam cu omul, îi spuneam tot ce știm și ce n-am știut, care-i viziunea noastră în partid, care-s provocările de care ne lovim și așa mai departe. Aș fi căutat să învățăm cât mai mult de la om și să completăm viziunea partidului cu informații prețioase din realitatea trăită de oameni.
Ăsta este un test de maturitate pentru Plus. Lupta adevărată abia începe: cum navighezi prin acest sistem opac despre care știi întotdeauna prea puține lucruri? Cum joci acest joc înțesat de jucători care au avantaje față de tine? Fie că descoperă acum, fie că erau conștienți deja, Plus aprofundează zilele astea faptul că politica este un joc de strategie în care e nevoie de compromisuri și de reconsiderarea continuă a ce ești dispus să accepți și ce nu.
Suntem complet naivi dacă ne propunem să facem lucrurile ca la carte, să nu ne asociem deloc cu persoane controversate. În felul ăsta am rămâne acolo unde am fost până acum: pe canapeaua din fața televizorului înjurând politicieni. Nu prea a ajutat, nu? Să ne înțelegem: sistemul actual după care funcționează lucrurile în statul român este deficitar și total împotriva cetățeanului. Dacă sperăm orbește că asta se va schimba peste noapte și vom avea deodată un sistem curat și bazat doar pe meritocrație și competență… ne înșelăm amarnic. Nu vor veni sfinți să ne scoată din situația nasoală în care suntem. Adevărul este foarte neplăcut: e un drum lung, anevoios, pe alocuri murdar și cu satisfacții destul de rare. Dar altă cale nu există.
Mi-am dat și eu cu părerea pe acest subiect pentru că-i simplu să fac asta. Mișculațiile politicii îmi sunt total neclare, dar sunt într-un proces de a mi le clarifica și a înțelege mai mult lumea în care trăiesc. Închei acest articol revenind la concluzia de mai sus: să nu uităm că sistemul actual a eșuat. Așa că orice inițiativă de a-l schimba e bună. Sper să ajungem în punctul în care să fie nevoie să triem inițiativele în funcție de etică, sustenabilitate, încadrarea în setul de valori UE sau a altui set. Mi-aș dori din suflet să avem această problemă de a mai tăia din inițiative, proiecte și partide. Deocamdată problema e că aceste inițiative nu există. Aici trebuie lucrat mai întâi.
E bine că a apărut această controversă. Cred că Marius Oprea a făcut un bine partidului scoțând mai devreme la iveală aceste lucruri neplăcute și creând o dezbatere pe subiect. Partidul are de învățat din asta. Oricare ar fi poziționarea sa vizavi de persoane precum Iordache junior, urmează o perioadă de călire și definire a modului în care face politică pe teren. Și sincer, dacă vrem să tăiem tentaculele serviciilor din sistem nu avem decât să ne băgăm în sistem și să ne facem jocul cum putem mai bine, calea este deschisă. Știu cât de naiv poate să sune propoziția pe care tocmai am scris-o, dar sincer altă strategie eu nu văd. Alternativa este să stăm în continuare pe canapeaua din fața televizorului și să înjurăm politicieni. Eu m-am ridicat de pe canapeaua aia și nu mă mai așez la loc.
Pe 21 Ianuarie are loc Convenția Națională Plus, unde voi fi delegat. Vă țin la curent.
Actualizare: Iordache junior a părăsit partidul.