S-a tăcut destul

2 minute de citit

Huiduirea doamnei Firea pe Arena Națională e un episod foarte interesant în istoria care se scrie în perioada asta. Am văzut toate filmele, ceea ce vă recomand și vouă dacă n-ați apucat până acum să vedeți decât fragmente. E foarte faină toată treaba și deschide o dezbatere de care chiar avem nevoie.

Pe scurt, primăria București organizează un eveniment pe Arena Națională pentru a-i înmâna Simonei Halep, proaspăta câștigătoare a primului ei Grand Slam, diverse lucruri. Asta la nivel declarativ și oficial. Neoficial evenimentul se dorea o baie de mulțime pentru doamna Firea și asocierea cu Simona Halep, devenită deja un simbol național foarte apreciat de români. Doar că lucrurile nu au ieșit cum se aștepta primărița, iar lumea a început să o huiduie de când a apărut pe stadion și până a plecat. După care viața și-a reluat cursul firesc, Simona a ținut un mic discurs în uralele tuturor celor prezenți.

Multă lume a crezut că elementul principal al acestui eveniment era Simona Halep. Lucru care e total fals, primăria nu a vrut nicio clipă intenția de a organiza ceva pentru Simona Halep. Dacă ar fi avut intenția asta Firea și ai ei nu aveau ce să caute acolo. Intenția organizatorului a fost să o scoată pe Firea la înaintare și să o asocieze cu imaginea Simonei. Atât.

Apoi unii au zis că oamenii trebuiau să tacă și să nu huiduie. Că nu era momentul și că puteau trece peste. Oameni buni, din 1947 (de când s-au instaurat comuniștii și n-au mai plecat) tăcem și trecem peste. Tăcem, nu comentăm și nu ne opunem corupției care ne cerne bunicii și ne alungă copiii. Trecem mereu peste – lasă că nu e momentul, lasă că trece. Nu trece, niciodată nu va trece atât timp cât bunul nostru simț ne va spune mereu să nu facem gălăgie. Să ne supunem și să acceptăm să fim furați de toți incompetenții care au acaparat politica și au șters cu ea pe jos.

Gabriela Firea trebuia huiduită, atunci și acolo. A fost un semnal foarte puternic din partea oamenilor împotriva unei nerușinate incompetente care nu are rezultate notabile în afară de a împrăștia ură la un miting inutil și jenant. Oamenii au sesizat și sancționat o oportunitate de propagandă pe care cel mai incapabil partid al țării a vrut să o fructifice. PSD-ul a eșuat încă o dată, încă un eșec dintr-o lungă serie care-l va duce pe același drum pe care și PDL-ul a mers până la groapă.

Nu vă mai supuneți orbește, nu mai cădeți în capcane propagandistice, nu mai așteptați momentul potrivit pentru a vă revolta sau a vă implica. Momentul potrivit e acum, azi. S-a tăcut destul și s-a acceptat destul. S-a furat destul, au plecat destui oameni la muncă în străinătate și s-a creat destulă sărăcie. E destul.

Publicat la data: