Pandemia pârjolirii pământului

1 minute de citit

Pârjolirea pământului prin efectul ei imediat, incendierea vegetației, este o pandemie aruncată asupra naturii de către om. Începe cu un un foc mic, izolat, urmând să se extindă pe o pantă, apoi pe văi și dealuri, prin păduri și pășuni. Vegetația și aproape orice formă de viață dispare. Când se termină, după câteva zile, liniștea cuprinde locurile respective, iar natura începe încet, încet să se vindece, să se refacă. Cenușa devine îngrășământ, iarba crește din nou, arbuștii prind ulterior rădăcini, iar viața începe să reapară.

Același parcurs trofic îl are și pandemia de coronavirus asupra omenirii. Începe într-un loc izolat, se extinde, provoacă daune, alungă viața. În final dispare, iar acolo unde a fost se așterne liniștea. Viața începe să reapară, să înflorească, să se extindă. Morții devin îngrășământ, oamenii rămași își reiau activitatea, iar lucrurile reintră încet, încet pe făgașul lor normal.

În cazul pârjolirii pământului și al pandemiei de coronavirus, în urmă rămâne însă o experiență traumatizantă. Rămâne moarte, rămân oportunități ratate din cauza stopării activităților care aveau loc în mod regulat. În ambele cazuri cursul vieții este profund afectat și în ambele cazuri rămâne în urmă mai multă durere decât era necesar. Sigur, durerea trece, moartea este uitată, însă urmele rămân.

Nu știm cu siguranță ce a provocat pandemia de coronavirus, cum a apărut și cum putem scăpa de ea ca să nu mai semene moartea celor dragi. Dar știm ce provoacă pandemia pârjolirii pământului, cum apare și cum putem scăpa de ea ca să nu mai semene moartea naturii. Putem măcar scăpa de una din ele și totuși continuăm la nesfârșit să dezlănțuim acest virus al morții în lume iar și iar, an de an. Primăvara nu mai este un moment al exploziei vieții, ci un continuu priveghi a ceea ce dispare în urma pârjolirii pământului.

Vrei să scăpăm de pandemii și de moarte? Hai în primul rând să nu le provocăm noi prin acțiunile noastre. Viața este în mâinile noastre și fiecare dintre noi alege în fiecare zi dacă o inhibă sau dacă o lasă să înflorească.

Pârjolirea pământului la Buzău Pârjolirea pământului la Buzău