Kaliningrad Oblast
În școală îmi plăcea teribil de mult geografia, am mai zis. Mai ales aia a României, dar interesul meu era general, despre teritoriile pământului ăstuia așa de vast, despre formele lui de relief și oamenii care le locuiesc. Am desenat multe hărți și am tocit multe atlase. Acum însă, dacă mă întrebi, am uitat tot ce-am învățat atunci pentru că n-am mai practicat nimic, n-am dus mai departe pasiunea și dragostea de Geografie. Așa se întâmplă.
Când am descoperit Google Earth am fost fascinat. Era o distanță enormă de la hărțile pe hârtie cu care eram obișnuit la redarea 3D cu diverse niveluri de informație care puteau fi afișate sau ascunse. E un instrument de 100 de ori mai bun decât orice hartă. Cu toate astea, eu nu știu în câte școli generale se predă Geografia beneficiind de ajutorul imens dat de Google Earth, probabil numărul tinde spre 0.
Am stat multe nopți cu Google Earth rătăcind virtual prin diverse locuri și tot mai e loc de investigat. Recent mi-am satisfăcut curiozitatea pe care o aveam descoperind odată că e undeva în Europa o regiune cel puțin dubioasă. Un fel de țară care nu avea nume și pe care ai fi putut să o treci cu vederea foarte ușor. Sunt sigur că oi fi învățat la școală despre ea, dar nu-mi aduc aminte nimic. Ceea ce nu-i ceva anormal, sunt un uituc veritabil cu majoritatea lucrurilor.
Regiunea aia este cam pe aici:
Se numește Kaliningrad Oblast și face parte din Rusia. Este o exclavă, adică teritoriul unei țări, dar care e separat de țara mamă și n-are nicio legătură pe uscat cu ea, fără a fi insulă. Ca și cum am avea noi în Ucraina o zonă măricică ce ar cuprinde Cernăuți și împrejurimile, dar tot am fi separați de Ucraina. Nu știam că poate exista așa ceva, mă tem că toate cărțile alea de Geografie n-au pus prea mare accent pe genul ăsta de curiozități. Sau poate nu-mi aduc eu aminte, e posibil.
Da, și zona asta are un oraș mai măricel, Kaliningrad sau Königsberg – varianta nemțească, care are aproape jumătate de milion de locuitori, cam un sfert din ce are Bucureștiul (este orașul în care s-a născut Kant, în 1724). Orașul ăsta s-a format pe la 1255 de către cavalerii teutoni și a fost capitala Prusiei din 1525 până-n 1701, când capitala s-a mutat la Berlin. A fost apoi o exclavă a Germaniei de la sfârșitul primului război mondial până-n ’45 când URSS a anexat-o, i-a schimbat numele după Mikhail Kalinin, i-a trimis la mama lor pe nemți și a colonizat-o cu ruși. Când URSS a căzut bucata de pământ a devenit exclavă a Federației Ruse, separată de statele nou formate Lituania și Belarus. Și așa a rămas până-n zilele noastre.
În rest prin regiunea asta e mult chihlimbar (90% din total mai exact), au niște petrol pe mare, produce piese auto pentru BMW și altele. Orașul are multe muzee, arhitectura-i faină (că-i oraș vechi, de), au o filarmonică veche, cu tradiție și tot așa. A, și uite un bonus, o fotografie cu vechea bursă de valori din Königsberg. Nu-i așa că seamănă cam tare cu Casa noastră a Poporului? 🙂
Cam asta a fost lecția de Geografie și oleacă de Istorie de azi. Sunt sigur că mai sunt multe de spus despre regiunea asta, dacă mai știi – bagă!