În țara-n care m-am născut

mai puțin de 1 minute de citit

Anul trecut Vama lui Tudor Chirilă a scos piesa „În țara-n care m-am născut”, un cover după piesa omonimă a lui Jean Moscopol. Acest Jean Moscopol a fost mare figură în perioada interbelică. Grec din Brăila la origini, Ioan Moscu (pe numele său real) a lucrat în bancă, apoi s-a apucat cu mare succes să cânte prin restaurantele de prin București.

După cel de-a doilea război mondial a fost un adversar îndârjit al comuniștilor. Fix după război a încercat să ajungă-n țară trecând Dunărea, cât pe-aci fiind să treacă mai degrabă pe lumea cealaltă. În cântecele sale făcea adesea mișto de sistem și de cei aflați la putere. A fugit din țară în 1947, ajutat de actrița Elvira Popescu. Într-un final s-a stabilit la New York, unde a și murit în 1980.

În țara-n care m-am născut e o baladă sentimentală, încă foarte actuală. Ceva frumos de ascultat lângă un pahar de vin, ceva care să-ți dea de gândit. Acum că nu ne mai aleargă comuniștii, ce ne oprește din a face ceva bun în țara asta? În țara-n care ne-am născut.

Publicat la data: