Fără Facebook

4 minute de citit

Zilele astea mi-am închis contul de Facebook. Nu a fost o decizie spontană, ci una rezultată în urma acumulării mai multor frustrări legate de modul în care platforma a evoluat către ce este azi. Dacă la început eram un apărător al rețelei, azi am ajuns să consider că face mai mult rău decât bine, că devine inutilă. Recent ni s-a confirmat tuturor că Facebook a evoluat într-un sistem de supraveghere și manipulare a oamenilor, indiferent câte măsuri de protecție și-au luat chiar și cei mai tehnici dintre utilizatori. Pentru mine Facebook a eșuat.

Exemple personale

Aud des că toată chestia asta cu #deletefacebook e o vrăjeală media. Faptul că am găsit un istoric al sms-urilor și apelurilor telefonice în datele pe care Facebook le stochează despre mine nu e o vrăjeală. E o realitate:

istoric-apeluri-facebook

E doar un exemplu personal, găsiți pe internet o sumedenie de alte date colectate în mod dubios. Pe mulți nu-i interesează aspectul ăsta pentru că nu-l înțeleg. Nu au nici cea mai mică idee cât de multe date au despre ei Facebook și alți terți, date care n-au nicio legătură cu platforma sau activitatea în rețea. Asta este de azi una din frustrările mele cele mai mari, că oamenii habar nu au cum tehnologia le poate modifica viața lor și a celor dragi în moduri de care nu-s conștienți. Eu unul o să încerc să fac ceva constructiv pornind de la frustrarea asta, căutând metode de a fi parte din soluție și nu din problemă.

În afara lucrurilor legate de date și folosirea lor, Facebook a devenit un loc mai degrabă toxic. În ultimul timp am realizat că platforma scotea ce-i mai rău din oamenii cu care eram conectat. Îi făcea să se comporte în moduri ciudate, să dea dovadă de lipsă de o minimă logică și să arunce răutăți care în mod normal nu apar niciodată în mijloacele convenționale de comunicare. Oamenii sunt de multe ori răi și-n realitate, nu-i nimic nou aici, dar pe Facebook aspectul ăsta se augmenta și devenea ceva la ordinea zilei. Cei aflați în mijlocul recentului scandal au profitat fix de asta ajungând să influențeze chiar și alegeri, relații între state, furturi de bani publici și altele de care sunt sigur că vor ajunge în media foarte curând.

Ce urmează

Am de azi înainte altă viziune asupra modului în care folosesc tehnologia. O să încerc să mă concentrez pe alternative în tot ce ține de proiecte personale, comunicare cu prietenii, organizare de evenimente. În mod ironic blogul a fost inutilizabil zilele astea din cauza serviciului execrabil al celor de la Webfactor. N-am putut scrie despre aceste lucruri la momentul potrivit, semn că alternative nu trebuie găsite doar la rețelele sociale invazive, ci și la metode convenționale de a publica și a obține informație. Este o trezire la realitate care-mi dă de muncă, dar care mă și entuziasmează.

Renunțarea la Facebook înseamnă o eliberare de timp și energie care vor fi disponibile altor inițiative și proiecte proprii. Profilul personal este șters și așa va rămâne indiferent de modul cum va evolua platforma de acum încolo. Nu o să mai am încredere niciodată că datele atașate numelui meu real vor fi vreodată în siguranță. Câteva pagini vor rămâne offline pe termen nelimitat. Alte grupuri și pagini reprezentând câteva comunități vor rămâne în picioare pentru că nu sunt numai munca și responsabilitatea mea, ci și a altora. Aceștia vor decide pentru ei înșiși.

M-am bucurat să văd că și alții au renunțat, printre care Elon Musk și cei de la Massive Attack. Oameni pentru care Facebook era mai mult decât un loc unde te plângi de diverse și interacționezi cu prieteni care la rândul lor se plâng de diverse. Sper că mai mulți vor face asta pentru a transmite un mesaj clar celor de la Facebook, deși mă îndoiesc că ceva se va schimba la modul real. #deletefacebook nu e încă un hashtag pe internet, ci o decizie foarte concretă vizavi de cum folosim tehnologia în viețile noastre. Pentru mine a însemnat din prima renunțarea la Facebook, Instagram, Whatsapp, Google Plus, Twitter, Yahoo Mail, Gmail, dar și altele despre care voi scrie curând.

Concluzie

Metodă mai bună de a sancționa platforma nu există în afară de asta: șterge-ți contul personal. Fă ce vrei cu paginile și grupurile împărțite cu alții, fă-ți un cont gol pentru a le administra, dar nu-ți mai folosi datele reale pe o rețea socială care a demonstrat negru pe alb că nu are grijă de ele. Dacă nu poți face asta e ceva în neregulă cu modul în care percepi realitatea. Sau poate jobul tău e pe spinarea acestor rețele, caz în care nu ar trebui nici măcar să-ți spui părerea pe subiect. Îți recomand o firmă care are un altfel de impact în lume – angajăm la Sustainalytics.

Publicat la data: