Facebook e din ce în ce mai inutil

4 minute de citit

Sunt pe Facebook de prin 2009. De atunci rețeaua asta a ocupat un loc destul de central în viața mea, așa cum li s-a întâmplat multora dintre noi. Am cunoscut mulți oameni în viața reală prin intermediul acestei rețele, am descoperit inițiative foarte tari, proiecte interesante și persoane pe care am ajuns să le admir. Am învățat multe lucruri datorită acestui site.

A fost un canal foarte bun de a interacționa cu lumea largă. Un loc în care îi puteai anunța pe cei interesați despre ce mai faci și unde puteai vedea ce mai fac alții. Totul într-un mod previzibil, clar, cronologic. Un loc în care puteai organiza printr-un event o excursie, o strângere de fonduri sau de lucruri pentru oameni mai necăjiți.

Facebook obișnuia să fie o rețea de succes pentru utilizatorii ei. Lucrurile funcționau și obțineai ceea ce te așteptai să obții. Dar în timp scopul ei s-a schimbat și a devenit o rețea de succes pentru creatorii ei în detrimentul utilizatorilor. A devenit un instrument de manipulare sau de influențare a alegerilor, un front de bătălie între state sau grupuri de interese. Asta e mai mult din cauza modului în care a fost folosit, dar Facebook a tolerat mult timp comportamente dubioase pentru că oamenii băgau bani.

Banii au început să fie importanți, iar asta a schimbat totul. Acum nu mai vezi tot ce postează prietenii tăi sau paginile preferate, ci vezi ceea ce un algoritm decide că trebuie să vezi. Ceea e destul de aiurea. Acum contează ca tu să vezi ceva ce te face să interacționezi mai mult cu rețeaua și eventual te face să cumperi ceva. Să bagi bani. Dacă ai creat pagini, cei interesați de ele le văd doar dacă bagi bani în promovare. Mi s-a întâmplat asta cu Oameni de la țară: după ce am experimentat puțin cu reclame plătite, disponibilitatea paginii în feed-ul celor care au i-au dat like a scăzut considerabil. Numărul persoanelor care au interacționat cu evenimentele referitoare la întâlnirile regulate pe care le facem a scăzut în pofida promovării manuale pe care am făcut-o. La fel s-a întâmplat și cu celelalte pagini prin care promovez județul Buzău. Concluzia: nu bagi bani, nu exiști.

Nu mai intru în toate detaliile referitoare la mecanisme dubioase de urmărire a utilizatorilor atunci când ei nu sunt pe Facebook. Nu mai discutăm despre toate tertipurile psihologice folosite de companie ca să petreci timp pe site, nu ca să fii mulțumit de utilitatea lui. Pur și simplu a devenit destul de clar că oamenii care folosesc rețeaua au devenit vaca de muls, nu beneficiarii unui produs bun. Problema este că nu există alternativă, iar o rețea generică atât de populară este imposibil de produs acum. Facebook a creat contextul în care oamenii pot părăsi rețeaua foarte greu. În plus, încă nu realizăm magnitudinea mecanismelor menționate mai sus sau cât de mult ne poate afecta în viitor faptul că datele noastre sunt folosite aiurea…

Lucrurile necurate au devenit mai clare odată cu blocarea în masă a unor persoane care au postat despre protestele naționale de zilele astea. Mie însumi mi s-a blocat funcționalitatea de a folosi grupurile, chiar și cele pe care eu le-am creat, chiar și fără să postez prea mult despre proteste. Lumea zice că armata de postaci a PSD-ului a folosit abuziv funcționalitatea de Report a Facebook. Adevărul e că asta s-a întâlnit cu modul dubios și discriminatoriu în care Facebook funcționează. Cu algoritmi proști care nu gândesc, ci doar execută niște instrucțiuni greșite. E cam ciudat că o mână de români au fost blocați aiurea în contextul protestelor, dar cetele de conturi false ale rușilor au fost lăsate să influențeze masiv alegeri. Știți care-i diferența? Rușii băgau bani în rețea 🙂

De ce sunt eu pe Facebook și n-am plecat încă? Pentru că am niște pagini pentru câteva proiecte prin intermediul cărora interacționez cu comunitatea interesată de ele. Dar în ultimul timp valoarea pe care paginile o aduc proiectelor a scăzut considerabil, așa că mă gândesc din ce în ce mai serios să tai răul din rădăcină și să renunț cu totul. Alternativa pentru mine ar fi să creez mai mult conținut pe site-urile proprii în loc să scriu pe Facebook. Să scriu atât de mult și bine aici, pe blog, astfel încât să nu mai am nevoie de această rețea. Să folosesc rețele sociale mai nișate, cum e Goodreads pentru cititorii de cărți. Să interacționez cu comunitățile prin canale alternative, cum e Meetup.

Soluții există. Renunțarea la Facebook nu-i un capăt de lume. Utilitatea sa a scăzut atât de mult încât acum e mai simplu pentru oricine să facă un pas înainte, spre o lume unde această platformă nu mai are atâta putere. Bănuiesc că odată ieșit din cercul vicios va fi mai simplu de găsit alternative mai practice, software mai de încredere și metode mai bune de a descoperi și interacționa cu oameni – lucruri mereu benefice pentru noi și pentru cei dragi.

Publicat la data: