Decembrie al fiecăruia

1 minute de citit

E iar Decembrie, luna atât de iubită și urâtă deopotrivă de oameni. Fiecare are motivele lui din cauza cărora se poziționează la o extremă sau la alta (bucurie de sezon sau ură pentru artificialitatea perioadei) și, ca de obicei, niciunul nu are dreptate deplină, chiar dacă unele motive au sens. Dar extremele nu-s niciodată benefice și-s depărtate de adevăr, așa că ține cont de asta când îți alegi tabăra.

Mie-mi place să observ. Oamenii de pe stradă alergând după cadouri, vânzătoare din buticuri cu produse de Crăciun, înfrigurați din tramvai sau metrou, părinți încercând să țină pasul cu copiii. E un spectacol general al vieții cu o influență aparte. Oamenii într-adevăr tind să devină mai buni, să se gândească mai mult la apropiați, să zâmbească mai des, dar de foarte multe ori se acumulează frustrări. De la agitația perioadei, de la așteptări ridicate, de la contrastul dintre tristețea din suflet și bucuria de-afară, de la melancolia care te apucă sporadic. Ziua Națională, Moș Nicolae, secret Santa, petrecere de Crăciun, evenimente în oraș, concediu, colindători, reclame, ce faci de Crăciun, bunici, unde faci revelionul, planuri pentru anul care bate la ușă, gripă și răceală, new year resolutions. E greu să ții piept tuturor acestor lucruri care vin către tine și pe care trebuie să le cuprinzi în brațe vrând-nevrând. Detașarea e ceva greu de experimentat și de aici riscul mare de a fi nefericit/ă în Decembrie 🙂

Suntem plini de neîncredere, de suspiciuni, de scepticism. Nu vrem să riscăm, nu vrem să ne aruncăm în necunoscut. Nu vrem să facem efortul de a înțelege lucrurile, ci vrem doar să punem rapid etichete. Să terminăm ceva și să mergem mai departe ca într-un serial cu episoade independente. Totul rapid, scurt și la obiect, nimic îndelungat sau de termen lung. Grabă e cuvântul lunii Decembrie, cu însemnătate mai mare față de alte luni ale anului. Alergăm și iar alergăm, nerăbdători, concentrați, alerți.

Șezi binișor în Decembrie, mai stai locului. Ieși din furnicar și pentru o clipă conștientizează ce se petrece în jurul tău și în tine. Odihnește-te, dormi, fii bine. Oferă-te ție.

„Christmas Bokeh” by Terri (Doak) Taylor

Publicat la data: