Buzoienii și parcarea

2 minute de citit

Am făcut liceul Hasdeu din Buzău prin anii 2004 - 2008. Orașul mi se părea atunci o relicvă comunistă, plin de trotuare și străzi bombardate, praf și lucruri gata să-ți pice în cap. Din 2008 nu prea am mai petrecut timp prin Buzău, granița neoficială a Moldovei și Munteniei. Nu știu dacă ceva s-a schimbat semnificativ sau dacă s-a înrăutățit, dar un lucru este destul de vizibil: sunt mult mai multe mașini.

Am traversat orașul cu câteva ocazii și am văzut cam același peisaj ca în București: mașini înfipte pe orice spațiu disponibil. Ai zice „bieții oameni, n-au unde să parcheze și ei în acest oraș sufocat”, dar am un episod destul de amar din care pot trage minim două concluzii.

Când trebuie să mă opresc cu mașina în oraș parchez direct în centru. E acolo o parcare generoasă cu plată, în spatele sediilor de bănci și al Fiscului. Mereu găsesc loc acolo și tariful nu-i ceva de speriat: 2 lei pentru 30 de minute, 4 lei pe oră sau 15 lei pe zi - uneori parcarea e gratis, nu știu în funcție de ce. Nu știu dacă prețul e mult sau puțin, dar știu că acolo găsesc mereu loc fără să mă gândesc la asta, ceea ce pentru mine a devenit un lux.

Ei bine azi am avut niște treabă și am parcat tot acolo. Liber ca întotdeauna, totul aerisit, loc la umbră. Pe străzile din jur era pur și simplu omor. Oriunde puteai înfige o mașină era acolo înfiptă o mașină. Oprire interzisă, treceri de pietoni - nimic nu conta la ora aia pentru buzoieni. Fiecare a parcat oriunde a crezut de cuviință, numai în parcarea cu plată nu.

Trag două concluzii de aici. Prima: Poliția părea că lipsește cu desăvârșire și că nu are niciun rol în zona aia (sentiment pe care l-am mai avut), era ca și cum nu ar fi exista așa ceva în orașul Buzău. A doua: buzoienii chiar sunt nașpa când se vaită de oraș - vor mai mult spațiu pietonal, dar când au parcare la dispoziție n-o folosesc. De-asta suntem unde suntem. Instituțiile nu-și fac treaba, iar cetățenii sunt delăsători - o combinație care paralizează orice zvâcnire către mai bine, orice pas spre evoluție.

Dacă ai treabă prin Buzău, te rog să parchezi în parcarea de aici, nu pe orice bucățică de asfalt. Te rog frumos.

Publicat la data: