Vei muri

1 minute de citit

Cea mai bună modalitate de a-ţi măsura acţiunile, dorinţele, cerinţele e să-ţi reaminteşti mereu că vei muri. Nu e deloc macabru ce spun. Cu certitudine fiecare din noi va muri, iar lucrurile pe care le întreprindem vor muri odată cu noi, odată cu ceea ce am vrut să facem, odată cu ceea ce ne-am dorit, odată cu ceea ce am visat pentru noi şi pentru alţii. Mai puţin cele remarcabile, acelea nu vor dispărea decât foarte târziu, dar e foarte greu să creezi ceva remarcabil care va dăinui mai mult decât tine.

Marin Preda spunea că “oamenii ar fi mult mai liniştiţi şi moartea li s-ar părea mult mai uşoară dacă 5 minute pe zi ar cugeta asupra ei”. Aşadar, de ce să ne ferim de acest subiect tabu al fiecăruia dintre noi? De ce să ne temem de moarte dacă ştim că ea va veni cu siguranţă? De o vom aştepta sau nu, ea va veni, nu ne va înşela niciodată aşteptările. Cred că am mai scris asta undeva, aşa că nu o să mai intru în detalii. Atât am vrut să zic: înainte de a-ţi propune ceva amplu gândeşte-te că vei muri. Mai merită să o faci?

Nu am fost nicidecum un fan Steve Jobs. Ştiu prea puţine despre el ca să pot să-mi dau cu părerea despre ce a fost, despre moartea lui sau despre ce a lăsat omenirii. Îi las pe alţii mai informaţi să o facă sau pe cei puerili şi “părerişti” care sar imediat cu “a fost un geniu, un om incredibil, care a făcut lucruri minunate”. Da, aşa o fi, dar mai sunt şi alţii despre care se poate spune la fel. Unul din ei este Dennis Ritchie, cel care a inventat C-ul. Dacă ai habar ce e C-ul atunci vei realiza ipocrizia situaţiei.

Dennis Ritchie and Steve Jobs

Dar să revenim la Steve Jobs. Este un lucru pe care l-a spus şi care mi-a plăcut: “Dacă te-ai trezi într-o dimineaţă şi ai afla imediat că vei muri în aceeaşi zi, ai mai face lucrurile pe care le-ai plănuit pentru acea zi”? N-o lua mot-a-mot şi conştientizează ce mare chestie e ascunsă în spatele acestor cuvinte.

Să ne trăim aşadar vieţile atât cât ne este dat. După asta nu mai depinde de noi.

Publicat la data: