Teatral punct ro

3 minute de citit

Ieri am descoperit această iniţiativă care mi-a plăcut foarte mult: teatral.ro.

Este un site care îşi propune să strângă într-un singur loc informaţii despre piesele de teatru care se joacă în stagiunea actuală. Cu detalii despre piesă, teatru, locaţie, bilete, distribuţie, dar structurată ca un fel de wiki, ca un knowledge base (sper că şi asta va deveni). Te ajută foarte mult în căutarea unei piese de teatru la care să mergi. Îţi poţi crea cont pentru a „bifa” piesele pe care le-ai văzut, poţi urmări piese pe care vrei să le vezi ca să primeşti diverse notificări despre ea (când şi unde se joacă).

Din câte văd proiectul este la început, dar un început bun. Respectă foarte bine regula Minimum Viable Product. Designul nu este cel mai potrivit, mai sunt lucruri de îmbunătăţit dar hei, nici nu contează! Site-ul deja îşi face foarte bine treaba, scopul său este atins, face ceea ce trebuia să facă un site de acest gen. Chiar aşteptam aşa ceva.

Ce-aş mai vedea eu în acest proiect:

  • Vreau să am un fel de dashboard în care să văd toate notificările, un calendar personalizat cu piesele/evenimentele pe care le urmăresc, poate o ştire cu tangenţă la ce conţinut urmăresc;
  • Vreau să pot urmări un teatru ca să am notificări despre piesele care se joacă. Poate la fel şi pentru un actor sau scenograf?
  • Vreau să am recomandări de piese în funcţie de ce mi-a plăcut anterior şi de ce-au mai văzut prietenii mei de pe Facebook 🙂 Sau poate să urmăresc alţi membri ca să „fur” idei de piese de la ei? Because social, that’s why!
  • De asemenea n-ar strica o integrare mai strânsă cu Facebook: atunci când bifez că am văzut o piesă sau că mi-a plăcut să se posteze o activitate pe Facebook, à la Quora sau 500px;
  • Vreau să văd detalii despre echipa care se ocupă de acest proiect, despre oamenii care sunt acolo în spate. Despre cum lucrează, în ce cred, ce planuri de viitor au cu proiectul. Poate un blog n-ar strica;
  • Mai ales, vreau să cumpăr orice bilet direct de aici. Aici e locul perfect pentru asta şi poate aşa ar s-ar putea şi monetiza ceva pentru teatral.ro. Ştiu că nu-i uşor, ba chiar e foarte greu să se facă asta, dar… vreau să văd un challenge accepted! 🙂
  • Un search avansat? Poate ar fi util să caut ceva mai în detaliu, într-o anumită zonă;
  • Review-uri de piese direct în piesă, user-rating pentru piese;
  • O filtrare/căutare după tipuri de piese de teatru?
  • Ceva de collaboration? Adică un utilizator să adauge o poză care lipseşte pentru un scenograf sau să editeze informaţii/biografie despre un actor; asta cu moderare sau nu.

Multe din cele de mai sus s-ar putea să fie idei proaste sau tâmpite, nefolositoare 🙂 Dar poate inspiră pe cineva care să vină cu idei mai bune. Întotdeauna am crezut că decât să nu ai nicio idee mai bine începi prin a avea idei proaste. După câteva proaste sigur va veni şi una, două bune, eu zic că merită. Pot să vin cu mai multe vizavi de teatral.ro, dar pentru început este de ajuns. Pe măsură ce-o să frunzăresc şi utilizez site-ul mai mult sigur o să-mi mai vină.

În orice caz, sunt aproape fericit că acum există aşa ceva 🙂 Mie unuia chiar îmi va fi util şi sunt sigur că mai sunt ca mine. Predicţia mea e că proiectul va creşte şi va deveni un loc de referinţă pentru iubitorii de teatru şi pentru informaţii din teatrul românesc. În plus este un model de inspiraţie pentru cei care vor să pornească ceva chiar pentru „piaţa” autohtonă; pentru mine asta este. Îmi spune „uite că se poate”, „uite că dacă-ţi pui ideile într-o aplicare practică s-ar putea să iasă ceva bun”.

Mulţumesc.

Publicat la data: