Referendumul pentru redefinirea familiei
După ultimele alegeri și recentele mitinguri din țară, iată o altă ocazie scindare a societății, în caz că aveam nevoie. Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție creează o nouă ruptură între două părți ale populației României. Avem acum o nouă ocazie să parlamentăm pe Facebook despre tot felul de lucruri pe care le cunoaștem prea puțin.
Dacă primește toate avizele, acest referendum va avea loc pe 7 octombrie în fiecare localitate a României. Suntem puși în fața acestei dileme: trebuie familia definită mai strict în Constituție sau nu? Mizele sunt multe și mărunte, de tot felul. În acest articol n-o să dezbat asta și nici măcar n-o să mă poziționez eu de-o parte sau alta.
Vreau doar să fac un apel către toți cetățenii interesați de acest subiect. Înainte de a-ți alege tabăra, înainte de a te decide dacă mergi sau nu la vot, gândește-te la tine: ți-ai rezolvat mai întâi problemele tale? Ai scăpat de rate și datorii? Ești productiv la muncă? Când ai făcut ultima dată voluntariat? Gardul grădinii tale este în picioare, copiii sunt bine la școală? Îți faci fericit soțul sau fericită nevasta? Când ai citit ultima dată despre ceva nou? Când ai investit ultima dată în tine însuți? Când te-ai implicat ultima dată concret în bunăstarea comunității în care trăiești?
Pune-ți toate aceste întrebări și dacă ele nu-ți dau de gândit atunci ia în calcul referendumul pentru redefinirea familiei. Dacă vrei să se întărească ceea ce există deja în Constituție și Codul Civil, atunci militează pentru redefinirea familiei. Dacă ți se pare că sunt probleme mai importante în societatea românească, atunci adu-ți aportul la rezolvarea lor. Nu te lăsa împins de la spate, gândește pentru tine și alege în cunoștință de cauză.
E foarte bine să te implici în schimbarea societății tale. Înseamă că îți pasă de niște lucruri și vrei să te implici în îmbunătățirea lor, ceea ce e admirabil. Ducem lipsă de civism în România, așa că inițiativele sunt binevenite. Dar nu uita un lucru esențial: înainte de a rezolva probleme sistemice în societate e nevoie să-ți rezolvi propriile probleme. Nu poți fi un factor de schimbare și un model de urmat dacă-ți pică gardul pe casă, dacă copiii au probleme la școală, dacă nevasta este nefericită, dacă urmează să pice un stâlp de electricitate în vecinătatea casei tale. Și mai e ceva de care trebuie ținut cont: nu poți schimba România fără să schimbi mai întâi comunitatea în care trăiești. Este o iluzie că țara se va îmbunătăți de sus în jos. Ea se poate schimba în bine de la cele mai mici componente ale sale spre cele mai mari, niciodată invers.
Lumea nu începe și nici nu se sfârșește cu acest referendum. Avem viețile noastre, ale fiecăruia, de care trebuie să ne îngrijim în continuare. Orice rezultat ar ieși pe 7 octombrie, familia are nevoie de o serie de politici publice ca să-i meargă bine, nu doar de vorbe goale la tribuna Parlamentului. Rămânem în continuare cu problemele educației: manuale greșite, școli care pică pe copii, drumuri de kilometri întregi pe care copiii trebui să le străbată până la școală și înapoi. Rămânem în continuare cu problemele pe sănătate: spitale infecte unde mor copii și adulți, doctori plătiți prost, lipsa serviciilor medicale în sate sate. Rămânem în continuare cu probleme legate de emigrație: România pierde constant populație, familiile sunt încă despărțite pentru că părinții sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate. Toate astea cer o rezolvare urgentă orice s-ar întâmpla cu acest referendum.
Știu că o mare parte din cititorii mei sunt din județul Buzău, mulți din comuna Lopătari. Către ei este în special acest apel: orice alegere faceți vizavi de referendum, dacă mergeți sau nu, implicați-vă și în alte inițiative locale. Avem de restaurat o școală veche din Mânzălești pentru a o face atractivă pe plan local și național. Avem de refăcut popasul Andreești de mai sus de satul Terca, apoi de îmbunătățit traseul spre obiectivul „Focul Viu” pentru a pune presiune pe autoritățile locale să refacă infrastructura zonei. Școala de la Malu Roșu este încă în lucru, de mai mult de-un an de zile copiii satelor noastre suferă pe drumurile prăfuite. Orice ați face vizavi de referendum, nu uitați că fără implicare locală România nu se va schimba nicicând.
Este alegerea fiecăruia ce face la referendum, dacă se prezintă sau nu. Dar nu uitați că acest referendum nu este o finalitate, e nevoie să mergem mai departe de el și să ne ocupăm de probleme reale. Viața merge înainte și depinde de implicarea concretă a fiecăruia dacă ea va fi mai bună sau mai puțin bună.
Bonus: e nevoie de observatori în acest demers democratic. Dacă vrei să te asiguri că lucrurile decurg legal în toate locurile în care se va vota, mergi la fața locului – toate detaliile sunt aici.