Problema câinilor vagabonzi

3 minute de citit

Câinii din Bucureşti – ce facem cu ei? Am ascultat, m-am gândit şi asta e ceea ce cred.

Pentru că autoritățile ultimilor 20 de ani au fost incredibil de incompetente şi pentru că fondurile care au existat au fost pur şi simplu furate de unul şi de altul, problema câinilor comunitari nu a fost niciodată rezolvată. Toată lumea s-a ferit de responsabilitate ca de dracu şi toţi şi-au spălat mâinile cu privire la multe probleme ale capitalei, printre care şi aceasta a câinilor. Ştie toată lumea ce s-a întâmplat cu acel copil de 4 ani, precum şi cu japonezul de mai dinainte şi cu mulţi alţii care au fost muşcaţi sau atacaţi de câinii fără stăpân, lucruri foarte grave, de neconceput pentru o capitală europeană. E pur şi simplu incredibil, parcă am trăi în junglă, nu într-o capitală, ţi-e frică să ieşi pe stradă.

După incidentul cu copilul s-a ajuns la concluzia că trebuie făcut ceva. Na, drăcie, chiar trebuie făcut ceva. Trebuia să moară cineva pentru asta, bineînțeles, aşa e la noi. Trebuie făcut ceva, dar rapid, ca să se rezolve problema câinilor comunitari. Unii zic că trebuie eutanasiaţi în masă, alţii că nu trebuie omorâţi la drumul mare şi că trebuie găsite soluţii alternative, soluţii care trebuiau abordate mai demult.

Câinii vor fi eutanasiaţi, asta îţi zic. Pentru că soluţii alternative nu va găsi nimeni, problema trebuia calculată, planificată şi rezolvată pe etape, frumos, elegant, conştiincios. E prea târziu ca să se mai facă asta acum, o spun cu părere de rău. Câinii vor fi eutanasiaţi, iar ăsta e cel mai mare eşec al nostru ca oameni din ultima perioadă. Conducătorii nu au făcut nimic, iar noi nu am pus presiune; cu toţii am fost laşi şi proşti. Laşi că ne-am făcut că nu vedem problema, că n-am făcut nimic concret, şi proşti pentru că, uite, prostia chiar ucide. Proşti pentru că aşa ceva nu se face, nu poţi rămâne impasibil la astfel de probleme. În ziua când câinii vor fi eutanasiaţi fiecare din noi va purta vina, pentru că nu am fost în stare să rezolvăm problema aşa cum trebuie. Pentru că nu ne-am răsculat, pentru că n-am făcut nimic. Vina o vom purta toţi, pentru că ne-am complăcut în situaţie, pentru că am avut lucruri mai importante de făcut.

Am eşuat să rezolvăm o problemă şi o ucidem. Ruşine, asta va scrie pe frunţile tuturor. Nu numai pe a lui Oprescu, ci pe ale noastre că am continuat să-i votăm pe aceiaşi borfaşi care au mâncat fonduri şi nu au rezolvat probleme. Oprescu e primar pentru că îl merităm, pentru că suntem proşti. Îl puteam avea pe Nicuşor Dan ca primar, omul ne-a cerut o şansă. Şi nu l-am ales pentru că era prea tânăr sau pentru că era hipster sau pentru că avea o sacoşă în mână. Dar omului îi păsa şi eu n-am văzut candidat care să se bage în mijlocul problemei aşa cum s-a băgat omul acesta în repetate rânduri.

E trist, mă. E foarte trist. Avem puţini oameni cu potenţial să ne împingă către mai bine şi îi ignorăm. Apoi ei nu sunt perseverenţi şi renunţă. Nicuşor Dan a creat un val care trebuia susținut; nu l-a mai susţinut şi aici a greşit masiv. Nu trebuia să renunţe, trebuia să stea sus, să iasă în stradă mereu, să se jertfească, să iasă-n piaţă să vorbească oamenilor. Să-i asculte, să fie acolo mereu, nu ocazional la Hala Matache. Păcat. Peste 4 ani puteam avea un primar bun. În schimb…

Cam asta este. Mie mi-e ruşine şi silă de noi toţi. Îi omorâm, dar asta nu-i soluţie. E renunţare.

Publicat la data: