Poliție degeaba

2 minute de citit

Între Parcul Izvor și Casa Poporului este o intersecție cu câteva semafoare. Unul destinat pietonilor este nefuncțional de luni de zile, să fie jumătate de an de când l-am observat. Este un semafor care constant creează confuzie între pietonii care traversează și șoferii care fac o stânga spre Piața Unirii.

Într-o zi am dat de un echipaj de Poliție fix lângă acel semafor nefuncțional. Merg la ei, le bat în geam. Sunt primit cu o mirare sinceră și un deranj vizibil de către 4 polițiști tineri de la circulație. Bună ziua, bună ziua, iată semaforul care nu funcționează de luni de zile și care într-o zi va cauza un accident urât între un șofer care face stânga și minim un pieton (eu însumi fiind implicat în vreo 2 altercații). Cică da, știm de problemă, a fost raportată, se va rezolva.

Vreo 2 luni de zile m-am tot uitat să văd dacă apare vreo schimbare. Nu a apărut. Am fost ignorat cu succes, problema a fost ignorată cu succes, toată lumea a așteptat Crăciunul, care a și venit zilele astea într-un final. Nu zic că e vina polițiștilor că problema nu s-a rezolvat, dar am simțit că în această chestiune au fost inutili. Din 4 oameni niciunul nu a zis „hai mă să mă ocup eu de asta: cetățene, fă o cerere ici și hai să te ținem la curent cu progresul”. Am simțit că ei erau acolo degeaba, că dacă aș avea o problemă, Poliției nu prea i-ar păsa. Generalizez? Desigur. Așa cum face majoritatea oamenilor în astfel de întâmplări, care nu-s puține la număr.

Altă situație. La un moment dat am făcut un mic softuleț care trăgea date vizavi de situația accidentelor rutiere grave (cele în care mor oameni) de pe site-ul Poliției Române. În fiecare zi cineva publica acolo detalii despre câte astfel de accidente au avut loc, din ce cauză, câți oameni au murit și așa mai departe. O centralizare foarte utilă din care aveam de gând să scot niște statistici clare din care oamenii să înțeleagă cât de mult se moare pe șoselele patriei și din ce cauze. Eh, la un moment dat totul s-a oprit, secțiunea a dispărut. Contactez Poliția pentru o clarificare și primesc răspunsul că nu, domnule, n-a existat și nu există asemenea secțiune, la revedere. Iar am avut un sentiment de inutilitate. Că dacă am nevoie de ceva, Poliției nu prea-i pasă.

Generalizez? Iar? Probabil. Dar situațiile astea se tot adună, mai am exemple. Mă chinui mereu să nu generalizez, să nu învinovățesc, să nu disper. Dar îmi pierd răbdarea și încrederea că Poliția este aici pentru mine.

Publicat la data: