Politica e și treaba ta

1 minute de citit

Foarte curând se face 1 an de la Colectiv, pregătiți-vă pentru articole, opinii, dezbateri, comentarii și știri, multe știri. Se va vorbi mult despre cum nu am învățat nimic, despre cum ne merităm soarta și despre cum nu se va schimba nimic niciodată. Despre cum vom îmbătrâni sufocați de aceeași corupție, aceeași nepăsare și aroganță din partea clasei politice, aceeași ignoranță din partea societății civile. O letargie generalizată într-o țară în care totul pârâie de la încheieturi.

Singurul lucru care mă mai surprinde cu adevărat este cât de naivi sunt oamenii vizavi de politică și cât de puțin conștienți sunt de cum le afectează ea viața. „Nu știu, domnule, nu mă bag”, „niște hoți toți”, „nu mă interesează, îmi văd de treaba mea” și asemenea. După toate panaramele la care am fost martori recent încă trăim cu impresia că nu e treaba noastră, că politica e un cuib de gândaci cu care nu trebuie să avem de-a face, care nu ne privește, ceva ce se întâmplă la televizor și atât. Politica se răsfrânge zilnic în ceea ce faci, în salariul pe care-l iei, în taxele pe care le plătești, în drumurile pe care le ai, în felul în care îți vindeci corpul în spital, în viața pe care o trăiesc bunicii tăi, în educația pe care o primesc copiii tăi, în aerul pe care-l respiri în capitală, în pustietatea din provincie și așa mai departe.

Ce putem face noi până la urmă? Să intrăm în partide, să ne facem primari prin comune, să candidăm la parlamentare? Într-un final da, dar există și altfel de lucruri pe care le putem face vizavi de politică fără să ne luăm direct la trântă cu porcii din Casa Poporului. Cei mai norocoși dintre noi se pricep la calculatoare și la software și ar putea să participe la hartapoliticii de exemplu. E un proiect cu un potențial imens care are nevoie de un suflu nou din partea celor care știu și vor să facă ceva în cadrul lui. Poți participa la binele țării din biroul tău confortabil și din fața calculatorului, atât de simplu e.

Eu m-am apucat să văd despre ce-i vorba acolo, hai și tu. Harta Politicii – informații obiective despre politicieni și alegeri, bazate pe seturi de date din surse variate.

Publicat la data: