Părul meu cel de toate zilele

4 minute de citit

De anul nou m-am tuns scurt. Părul lung a fost un experiment îndelungat de vreun an jumate pe care am vrut musai să-l duc la capăt. Să văd cum e, să văd ce-nseamnă, să văd dacă mi se potrivește și așa mai departe, lucruri comune cu orice alt fel de experiment. Chestia asta a fost privită în moduri diferite de diverși prieteni, din nou, așa cum e privit orice alt fel de experiment. Unii au zis că-mi stă bine, că arăt mai bărbat, alții au zis că mă îmbătrânește (mai ales că de câteva ori am experimentat și cu barba), că mă face mai slab. Ba că arăt a terorist, ba a călugăr, ba că e o metodă de a îndepărta femeile de lângă mine 🙂 Aci pe blog cea mai comică reacție a fost un comentariu la articolul despre „tatăl perfect” vizavi de celebra mea poză cu jumătate de față și-un întrerupător, alt subiect controversat care a generat multe opinii de care nu-mi pasă 😀

Vrei sa devii un tata ideal ? Crezi ca ai vreo sansa, mai ales asa cum arati in poza asta noua ? Zau, tunde-te regulamentar ca nu te alege nici o femeie daca ramai asa ca in poza, o sa ramai doar asa sa discuti ca Luke Skywalker cu amicul comentator filogrec Chewbacca pe bloguri plus si cu mine pe post de fan si intretinator al lui R2D2 si C3PO chiar si dupa ce iesim cu totii la pensie…pana si printesa Leia i-a parasit pe astia la un moment dat in film si a dat bir cu fugitii, daramite o femeie obisnuita

Când mi-am făcut pașaport femeia de la pozat se uita suspicioasă când la mine, când la buletin (îl schimbasem în 2013 și aveam o poză recentă). „Așa repede v-a crescut părul? Într-un an jumate..?”. „Ăhăă, m-am și tuns de câteva ori!”. În Chișinău o tipă încerca să-mi împletească o coadă (nu întreba cum și de ce) și abia putea, cică am părul foarte des. Maică-mea, care toată viața a militat pentru părul meu scurt, a trecut de cealaltă parte la final: „ăăă, da’-mi pare rău parcă de păru’ ăsta acu’… uite-te și tu ce păr are!”. Am un păr magnific, by the way.

A fost hilar să văd toate reacțiile astea, m-am distrat copios în tot acest timp. Unii și-au luat în serios opinia și au încercat să mă convingă fie să-l las lung, fie să mă tund, militând într-o direcție sau alta care, se zicea, m-ar face mai frumos. De parcă mi-ar fi păsat atât de mult de modul în care experimentul meu se vedea în afară. Scopul meu n-a fost niciodată să fiu mai frumos, ci de a mă simți eu bine în pielea mea. Părul lung a fost ceva pur personal și am ignorat de la bun început felul cum aveam să fiu perceput în exterior, ăsta era de fapt marele experiment. Sunt conștient că multora li s-a părut că arăt de-a dreptul ridicol, chiar și eu aveam momente când mă vedeam ridicol. Mă îndoiesc că cineva a luat în calcul ce înseamnă curajul de a fi conștient ridicol și a-ți vedea de treabă chiar și așa. Uneori ești ridicol din punct de vedere fizic prin alegerea personală, alteori ți se dă în brațe chestia asta fără ca tu să poți să faci ceva în privința asta. În oricare din cazuri e important să găsești în interior puterea de a trece peste aspectul ăsta și de a te concentra pe ce e important și face diferența: locul tău între oameni.

Frumos nu te face aspectul fizic. Ci totul tău, modul tău de a te manifesta în lume. Ce dai oamenilor, ce faci pentru ei, ce însemni pentru ei. Ce creezi, ce încurajezi, ce diferențe faci. Are sens, însă de multe ori nu e la îndemână privirea asta asupra oamenilor și cădem des în păcatul de a judeca mult prea rapid și de a pune etichete cu super-glue. Bărbat fiind, văd foarte des reacții de genul ăsta cu privire la femei: că-i grasă, că-i strâmbă, că are nasul mare, că n-are țâțe, că are fundul mare, că-i scundă, că n-are buze, că are bărbia mare și așa mai departe. Câteodată nu-mi vine să cred că în realitate chiar se întâmplă asta, genul ăsta de comentarii serioase chiar se nasc atât de repede și dăinuie în timp.

Ține minte asta, important e să te simți bine în pielea ta și să cauți modalități de a face asta să se întâmple, nu să pari frumos/frumoasă altora. Concentrându-te pe impresia altora despre tine vei constata că ratezi obiectivul care contează: să fii ok din interior. Dacă ești ok în interior, te înțelegi bine cu tine însuți, cu siguranță vei scoate afară o persoană frumoasă, împăcată, stabilă. Un om bun.

Glume cu păr

Nu, n-a rămas așa, ne-am distrat un pic pe parcurs. Dacă vrei să vezi noua variantă ne vedem pe-afară. Și dacă vrei un tuns de calitate sau orice altă operațiune pe părul tău, ceva care să te facă să te simți mai bine în pielea ta, o recomand cu căldură pe Andreea Constantin. Are talent și asta găsești rar.

Publicat la data: