Munca de acasă: 5 beneficii

5 minute de citit

De când sunt la Sustainalytics (o companie care categorisește alte companii în funcție de cât de sustenabile sunt – ESG pentru mai multe detalii), am început să experimentez mai mult munca de acasă. A ajuns să-mi placă atât de mult să iau o pauză de la birou și să lucrez din când în când din altă parte încât am început să recomand și altora să încerce asta pentru a descoperi dacă li se potrivește sau nu. Am să ofer aici cele mai importante 5 motive pentru care lucrul de acasă este pentru mine o opțiune care-mi place.

1. Evitarea socializării forțate

Să fim sinceri, dacă nu ești extrem de extrovertit, nu tot timpul ai chef de socializare. Nu poți asculta iar și iar aceleași povești sau frustrări ale colegilor, câteodată ai nevoie de o pauză. O zi sau două de lucrat de acasă te va face să apreciezi socializarea la birou atunci când ajungi acolo.

Multă lume se teme să lucreze de acasă pentru că li se pare că nu mai socializează cu colegii, însă uită că de multe ori suntem forțați de împrejurări să socializăm deși n-am vrea. Socializarea forțată îți afectează productivitatea mai mult decât lipsa de socializare pentru o zi sau două.

2. Îmbunătățirea condițiilor de lucru

În toate locurile în care am lucrat am avut parte de tot felul de probleme administrative greu de rezolvat. Fie că vorbim despre o baie prea mică sau fără intimitate adevărată, despre o bucătărie supra-aglomerată la momentul prânzului sau de veșnica problemă cu aerul condiționat – toate astea ne frustrează și de deconcentrează de la ce avem de făcut. Din nou productivitatea are de suferit.

Acasă în schimb ai o baie doar pentru tine, în bucătărie găsești tot ce ai putea avea nevoie, iar șansele sunt ca biroul tău de acasă să fie mai bun decât impracticele birouri de duzină. Cel puțin ai libertatea ca acasă să-ți iei un birou reglabil pe înălțime sau un scaun mai ergonomic, lucruri greu de obținut într-un birou tradițional.

3. Evitarea disconfortului în trafic

În România avem reale probleme cu transportul, fie el public sau privat. Mijloacele de transport în comun nu sunt moderne și de multe ori nu au nici facilități de bază: aer condiționat pe timpul verii și scaune curate. Mersul cu mașina personală e o opțiune frustrantă, pentru că nu avem infrastructură rutieră decentă și nici colegi de trafic prea civilizați.

Pe lângă frustrările legate de disconfortul în orice fel de trafic, luăm în calcul și timpul petrecut pe drum. Șansele sunt ca și tu să petreci pe drum cel puțin o oră pe zi. Gândește-te ce poți face cu o oră din viața ta. Merită s-o petreci într-un mod care nu-ți face nicio plăcere și care îți afectează sănătatea psihică? Eu câștig o oră și jumătate pe zi când lucrez de acasă și pot spune cu mâna pe inimă: merită din plin. Pot citi ceva interesant, lucra la un proiect personal sau face o plimbare cu soția – lucruri care pentru mine înseamnă mult.

4. Liniște și confort

Dacă nu ai parte de nefericita situație în care vecinul tău își repară apartamentul, acasă ai parte de liniște deplină. În timpul săptămânii nu se întâmplă mare lucru prin blocuri pentru că… toată lumea e la muncă. Acasă ai birou de director, având la dispoziție lucrurile de care ai nevoie pentru a-ți asigura confortul.

Nu mai detaliem prea mult confortul de a nu fi nevoit să te îmbraci într-un fel anume. Eu unul nu pot lucra în pijamale, dar știu oameni care sunt mult mai productivi așa, ceea ce e un lucru foarte bun pentru ei. Nu mai petreci timp pregătindu-te în fiecare dimineață jumătate de oră pentru a ieși afară din casă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să te îngrijești de aspectul tău exterior, ci doar că nu ești obligat să faci asta mereu înainte de a pleca spre muncă.

Acasă ai libertatea de a lucra în orice poziție dorești. Eu de exemplu nu pot lucra decât la o masă încăpătoare, dar am prieteni care pot lucra bine-mersi din vârful patului. E la latitudinea fiecăruia cum se simte confortabil, iar acasă ai flexibilitate maximă din punctul ăsta de vedere.

5. Flexibilitate a timpului

Spre deosebire de multă lume, eu sunt mai productiv dimineața. Foarte de dimineață. Astfel încât pot lucra o sesiune de la 7am la 11am, apoi una de la 14 la 18 sau mai târziu. Trebuie să țin cont și de eventualele ședințe sau discuții cu vreun coleg, dar în principiu am parte de multă flexibilitate. Atât timp cât îmi fac treaba nu interesează pe nimeni când o fac.

Astfel pot avea o pauză de prânz mai lungă, timp în care pot găti ceva mult mai sănătos decât găsesc la o cantină sau un restaurant din zona biroului. Mai mult, economisesc cei 25 sau 30 de lei pe care i-aș cheltui în plus pe un prânz la birou. Asta presupune să facem din când în când cumpărături și să mai vizităm piața din cartier, dar suntem adulți și asta nu e o problemă atât de mare.

Concluzie

Munca de acasă este un subiect vast, sunt mult mai multe lucruri de luat în considerare decât am evidențiat eu aici. Am vrut doar să dau niște motive care pe mine mă fac să abordez modalitatea asta de a lucra, nicidecum să ofer un ghid complet pentru munca la distanță. Fiecare job are provocările specifice și fiecare om lucrează într-un mod propriu, așa că nu există rețetă universală a succesului: ce funcționează la mine poate nu e potrivit pentru tine și viceversa.

Pentru discuții mai extinse despre munca la distanță îți recomand We work remotely in Romania, un grup de întâlniri regulate pe care l-am creat acum ceva timp din dorința de a învăța de la alții cum pot lucra remote mai eficient. Am avut o primă întâlnire luna trecută la care au venit niște oameni foarte faini. Următoarea întâlnire e pe 16 august; dacă vrei să afli mai multe despre remote work sau vrei să oferi și altora din experiența ta, te așteptăm alături de noi.

Publicat la data: