La Cave de Bucarest – o experiență neplăcută
Vrând să-l auzim iar pe Adrian Naidin, am fost Vineri seară la acest restaurant cu specific franțuzesc, La Cave de Bucarest, unde omul avea să cânte. Locația interesantă, prețurile mari (am plătit chiar și intrare), masa mică.
Seara a fost un eșec cumplit. Pentru că s-a iscat un conflict între patron și Adrian din cauza unor defecte de sunet și vorbe urâte care i s-au adresat *pe șustache *lui Adrian. Văzând că nu mai are sunet, omul a dat microfonul mai încolo și a început să cânte din voce, gest care se pare că a enervat pe cineva din staff care i-a spus că a făcut o obrăznicie. Adrian s-a simțit umilit, l-am simțit pe ultimele melodii, a grăbit ritmul, și-a terminat setul și, îndreptățit, a refuzat să mai continue.
Însă un lucru și mai urât pe care noi l-am văzut a fost gălăgia infernală pe care o masă de vreo 10 oameni o făceau în timp ce artistul îi zicea cu patos pe mica scenă din fața meselor. Oamenii râdeau în hohot, vorbeau de nu știu ce porție mare de ciolan pe care au mâncat-o nu știu unde (n-am tras cu urechea, pur și simplu vorbeau foarte tare). Masa aia era un peisaj grotesc. Aș fi vrut să le fac o poză și să o public intitulând-o ”Nesimțirea la masă mare”. Totul exprima opulență, nesimțire grobiană și prostie ignorantă, n-are rost să intru în detalii.
A fost o experiență usturătoare, am mers acolo conștienți că o să fie o investiție pe care o facem luna asta pentru a asculta un artist desăvârșit cum e Adrian Naidin. Ne deschiseserăm sufletele în așteptare și când acolo organizatorii și invitații lor au distrus totul fără scrupule. Asta e, te mai și arzi. Nu suntem pretențioși, dar ne așteptam la mai mult respect acordat celor care venisem să-l ascultăm pe om, și mai ales mai mult respect acordat artistului.
Tu ca patron de restaurant fițos trebuie să faci tot posibilul ca seara să iasă bine pentru oameni, nu să dai curs conflictelor cu partenerii. Trebuie să faci oamenii să se simtă bine ca să se întoarcă – nu s-a văzut asta. Dar probabil că pentru ”La Cave de Bucarest” asta nu contează; ei au clienții lor interni care nu dau doi bani pe liniștea vecinilor lor de masă sau pe artistul care se desfășoară pe scenă și asta e tot ceea ce au nevoie. Apoi ne întrebăm de ce artiștii ne părăsesc, de ce oamenii de calitate pleacă, de ce bunul simț nu mai există, de ce lumea nu cheltuie. De ce rămâne doar pleava, de ce e mizerie în societate, de ce ne fură politicienii. Peștele de la cap se împute, iar prin asta vreau să spun că societatea se strică din cauza oamenilor capabili și cu resurse, din cauza oamenilor cu potențial care aleg să nu facă treabă bună și care dau curs prostiei care există în capul fiecărui om. Dacă oamenii ăștia ar înțelege importanța pe care o au pentru România asta și s-ar comporta accordingly am trăi acum într-o lume mai bună.
În rest ne vedem mai departe de lucruri. Pe 22 noiembrie Adrian Naidin e prezent în Caramitru – Mălăele care se joacă la Patria; îl vom asculta pe deplin atunci.