Inerția trebuie zguduită
Când ne vine o idee și ne apucăm de treabă nu știm exact cum vor decurge lucrurile. Nu știm dacă vom reuși să convingem lumea să investească atenție în ideea noastră, dacă totul va avea sens pentru cineva, dacă oamenii vor rezona cu motivația noastră de a face lucrul respectiv. Oare în lume mai sunt oameni ca noi cărora le pasă de cauza de care ne pasă nouă înșine? Nu știm, ne aruncăm înainte cu energie și speranță că totul va fi bine. Că până la urmă testăm o idee. E mai bine să testezi ceva decât să nu începi niciodată nimic.
Oameni de la țară e lucrul cu care încerc să fac asta, să conving oamenii să investească atenție. Și până acum semnalele sunt bune, am descoperit că lumea rezonează cu ideea și a primit-o cu căldură și interes. Cu curiozitate. Citind comentariile de la posturile paginii de Facebook, comentarii de la oameni din toată țara, mă umplu instant cu energie și dorință de a explora mai mult ideea asta a creării unei comunități a oamenilor de la țară. Din toate colțurile țării, din toate timpurile.
Am văzut oameni vorbind despre satele lor, postând fotografii din locurile lor natale, povestind despre copilăria lor, deschizându-și sufletul și exprimându-și chiar și temerile. Asta în loc să vorbească de afinitățile politice, de hoția din țara asta, de proteste, de Iohannis sau Dragnea. În loc de posturile cu „bună dimineața, prieteni!”, pisicuțe și bebeluși au apărut articole despre rural, fotografii cu case vechi, povești și legende. În loc de cearta pe voturi și votanți oamenii au început să discute despre dorințe și temeri comune, care ne unesc și ne apropie în loc să ne distanțeze. Văzând asta am avut un puternic sentiment că status qvo-ul poate fi schimbat, inerția poate fi zguduită și energia oamenilor poate fi direcționată către ceva mai productiv.
E nevoie acută de inițiative în rural, vizavi de care multă lume are doar păreri negative și către care se îndreaptă mult învinovățiri. Nu e corect. Satul românesc nu înseamnă numai voturi către PSD. Mai înseamnă și frumusețe, curățenie, originalitate, dar și rezistență, anduranță, tărie de caracter. Și muncă, multă muncă. Aici vrem noi să lucrăm cu Oameni de la țară.
Joia viitoare, pe 2 martie, ne întâlnim să discutăm despre toate astea. Vii și tu?