Mai multă explorare în loc de răspunsuri standard

2 minute de citit

Acum vreo câțiva ani am fost întrebat la un interviu o chestie tehnică. Nu-mi mai aduc aminte exact ce a fost, dar țin minte că habar nu aveam care e răspunsul (faptul că asta mi se întâmpla des este subiectul unui alt articol). După ce am explorat un pic întrebarea alături de intervievator, am răspuns că habar nu aveam, dar că aș încerca să dau de oameni care ar putea avea un răspuns și care ar fi dispuși să discute cu mine despre asta.

Cred că am pomenit chiar de oameni alături de care aș explora subiectul, la care am primit ridicări din sprânceană. Abordarea asta n-a fost prea apreciată și desigur că am picat interviul. Îmi aduc aminte că am fost foarte frustrat atunci și mă întrebam pe drum „bă, ăștia și restul chiar vor oameni cu răspunsul în buzunar, nu care să conlucreze cu colegii în aflarea unui răspuns sau poate chiar a unei întrebări mai potrivite?”. Nu eram supărat că nu am știut răspunsul (îmi notasem deja în telefon să mă lămuresc pe subiect), ci că extrem de mulți angajatori sunt încuiați în propriile castele de prejudecăți și idei fixe.

Am răspuns așa pentru că fix așa gândeam și așa gândesc și acum. Mi-e imposibil să am multe răspunsuri în viață, mai ales pe lucruri tehnice (paradoxal). Mi-e ușor să zic nu știu și chiar îmi place să descopăr oameni care apreciază partea asta de explorare a unei situații în loc să se plafoneze în problemă sau să vină cu un răspuns standard de dragul de a răspunde. Explorare ar putea fi numele meu mijlociu, atât de puternică mi se pare modalitatea asta de a găsi soluții pentru probleme mai mult sa mai puțin tehnice.

Asta am încercat să fac și cu lucrul la distanță. Pentru că mă bate gândul să fac asta 100% din timp în viitorul îndepărtat, am început de pe acum să studiez ideea. Citesc mult pe subiect, însă scopul nu este să ajung repede la un răspuns, la o etichetă pe care să o pun pe remote work. Scopul este… explorarea ideii și pam-pam-pam găsirea unor oameni care au făcut asta și vor să discute cu mine subiectul.

Mi-ar plăcea să merg iar la un interviu la compania respectivă și să le spun încă o dată că nu am un răspuns și că rămân la ideea mea cu explorarea alături de oameni mai experimentați ca mine. Să le dau exemplu grupul de Meetup pe tema lucrului la distanță și multe altele care au avut la bază această abordare.

Nu m-aș mira dacă firma respectivă nici n-ar mai exista.

Categorii:

Publicat la data: