Există o aplicaţie pentru orice
Există un mit care face ca lucrurile create în spirit antreprenorial să fie utile şi aproape de nevoile clientului omului de rând care se dă pe calculatoare sau internet: trebuie să rezolvi o problemă. Când ai o idee în mine pe care vrei să o dezvolţi/concretizezi/întrupezi trebuie să ai treaba asta în cap, anume că trebuie să existe o anumită problemă pe care un grup de oameni o au şi tu ai soluţia. Mă rog, mai sunt multe alte “dimensiuni”, însă asta cu rezolvatul unei probleme e arhi-întâlnită şi o chestie fundamentală.
Astfel au apărut soluţii pentru toate problemele oamenilor, de la roată până la vaccin antigripal – sunt toate soluţii create de oameni pentru probleme existente. Atât de multe probleme există încât numărul soluţiilor e nelimitat, iar asta o să fie valabil şi de aici încolo. Practic, că aici voiam să ajung, şi pentru probleme calculatoriceşti există o groaazăă de probleme, iar de aici o groaaazăăă şi mai mare de soluţii, numite generic aplicaţii. Pe la mine pe la serviciu circulă de obicei o vorbă: “there’s an app for that”. Vorba asta scurtă e epică şi revelatoare: nu te stresa, nu te enerva prea tare, orice problemă ai avea există cel puţin o aplicaţie căreia dacă-i dai o şansă s-ar putea să îţi rezolve frustrările tehnice.
Şi mai practic, că şi aici voiam să ajung, există o aplicaţie care mie îmi e utilă şi pe care o găsesc outstanding din mulţimea nesfârşită de aplicaţii de pe nişa ei şi anume Trello. Trello e pe scurt o listă de liste, creată la FogCreek Software a zeului Joel Spolsky. Cine nu foloseşte liste? Toată lumea foloseşte liste. De cumpărături, de lucruri de făcut, de lucruri de împachetat, de lucruri de cumpărat, de filme de văzut, de cărţi de citit, de lucruri de postat pe blog şi aşa mai departe. Se pot găsi liste pentru orice. Trello e easy-to-use, e simplă, are un design plăcut care gâdilă plăcut ochiul, iar fiind web e şi cross-platform, adică o poţi folosi cam de pe orice device. Nu are sens să intru în detalii inutile; fă-ţi un cont şi joacă-te un pic cu ea (cu aplicaţia) şi o să vezi că nu o recomand degeaba. Poţi oricând să laşi feedback-ul în comentarii, mai jos, ca să ştie şi alţii “cum ţi-a plăcut” şi să fie încurajaţi să o folosească.
De curând am descoperit şi un fel de catalog al aplicaţiilor de tot felul, de la cele mai mici până la Gmail (care tot o aplicaţie e, nu e doar un site!): bestvendor.com. îţi faci un cont via LinkedIn şi te pui pe descoperit aplicaţii care ţi-ar putea fii utile şi pe care le poţi recomanda şi altora. Dacă descoperi ceva interesant din nou poţi folosi comentariile ca să-mi spui şi mie. Baftă!