Despre cum nu-ţi baţi joc de munca depusă

3 minute de citit

M-am uitat pe sărite la varianta românească a X-Factor de la Antena 1. I-am urmărit cu interes pe mai toţi concurenţii care au trecut de primele etape. Voiam să văd cu ce ne etalăm, ce pot tinerii noştri, ce poate să iasă bun din asta. Per total Xfactor-ul nostru mi-a demonstrat că se putea mai mult, că sunt tineri mai talentaţi decât concurenţii, dar care poate n-au reuşit să intre în acest concurs (vezi cazul Bogdan Ota).

În seara asta ţigănia s-a dat pe faţă. După ce echipa T&L a fost eliminată, Larisei (L-ul din T&L) i s-a deschis gura, iar de aici potopul. A început să acuze în stânga şi în dreapta că ei meritau şi că nu li s-a dat, că de ce-şi bate lumea joc de ei, că ei sunt talentaţi şi că nu merită să piardă, că vor lupta împotriva rasismului (T-ul din T&L era negru). Cu alte cuvinte: frustrările au ieşit la suprafaţă, iar Larisa a dat dovadă de lipsa a ceea ce are un mare artist: caracter. Are o voce foarte bună, chiar foarte bună, mi-a plăcut de asta, dar dezamăgirea din seara asta a fost mai mare decât orice apreciere am pentru talentul ei. Nota 4 pentru scandalul făcut. Paula Seling a început să plângă, iar Morar i-a zis o vorbă mare: „să nu-ţi mai cerţi niciodată publicul. În meseria noastră nu ai voie să-ţi cerţi publicul […]”.

Sunt atât de multe de învăţat din episodul ăsta pentru toată lumea.

  1. Nu călca în picioare munca depusă o anumită perioadă de timp. Chiar dacă ai eşuat, priveşte experienţa acumulată, priveşte oamenii pe care i-ai întâlnit, priveşte imaginea pe care ţi-ai făcut-o. Dacă rezultatul nu a fost cel aşteptat nu dispera; cu siguranţă data viitoare vei merge mai departe decât acum.
  2. Nu acuza pe altcineva pentru propriul eşec. Să dai vina pe altă persoană e cel mai simplu lucru atunci când nu-ţi iese ceva. În sinea ta te vezi singurul responsabil, dar frica/teama pune stăpânire pe tine şi instictele te duc pe o cale greşită. When you’re young please acknowledge, don’t react too quickly.
  3. Întotdeauna mergi mai departe, nu te opri. Nu te împiedica de prima piatră. Chiar dacă ai pierdut teren, fugi în continuare, nu începe să plângi, nu te va ajuta cu nimic. The show must go on. Tot ce ai muncit până la un moment dat trebuie să fie fundamentul stabil al rezultatelor viitoare.
  4. Respectul – trebuie avut. Pentru oamenii din jurul tău, pentru cei care merită şi pentru tine însuţi. Nu eşti niciodată cel mai bun în ce faci, respectă-i pe cei mai buni ca tine, pe cei care te învaţă, pe cei care te îndrumă, pe spectatorii vieţii tale. Ca să fii respectat trebuie să respecţi la rândul tău. Orice om pe lume s-a născut cu dreptul de a fi respectat şi cu obligaţia de a respecta.
  5. Relax, you have plenty of time. Mai ales când eşti tânăr. Nu te grăbi inutil cu concluziile, cu învăţămintele, lasă-le să se acumuleze, să dospească, să crească verzi şi puternice precum arborii. Apoi fă ceva cu ele. Nu folosi o armă prea slabă pentru un război greu.

Nu-mi place să spun asta, dar Larisa, fata cu scandalul, e un exemplu de vedetă românească. Are un pic de talent, dar mătură cu el pe jos, prin gunoi, din cauza caracterului, a personalităţii. Un om mare munceşte şi-şi vede de muncă. Un om mare nu face scandal. Un om mare învaţă continuu. Un om mare nu va fi Larisa.

Publicat la data: