Demitizarea IT-ului
Acum vreo câțiva ani, pe când lucram la IBM, am fost împreună cu niște colegi la un training de vreo 3 zile despre nu mai știu ce (ceva comunicare/leadership/etc). La sfârșit a trebuit să ținem câte o scurtă prezentare a unui subiect ales de fiecare în care trebuia să punem în aplicare principiile învățate, ajutați fiind de veșnicul și omniprezentul powerpoint. Am fost groaznic. M-am încurcat, m-am bâlbâit, am sucit subiectul pe toate părțile până am amețit pe toată lumea. Ceva, ceva s-a înțeles, dar pentru mine a fost un eșec.
Contează mai puțin episodul în sine și mai mult tema pe care am ales-o atunci. A fost primul gând care mi-a venit în minte și m-am ținut de el: cu puțină disciplină oricine poate învăța programare, e facil, e ușor și toate materialele de care ai nevoie sunt puse la dispoziție gratuit. Am zis eu că trebuie demitizate domeniul ăsta, tehnologiile care-l pun în mișcare și magnificele calculatoare la care ne uităm toți ca la extraterești.
Mi-am păstrat poziția peste ani și am tot încercat să-i conving pe alții că IT-ul este de luat în considerare pentru oricine, măcar la nivel de încercare. În timp s-au dezvoltat multe inițiative pe aria asta, firmele de training s-au înmulțit, meetup-urile pe nișa asta s-au dezvoltat și mai mult, materialele s-au mai perfecționat, tehnologiile au devenit și mai accesibile. Acum e și mai ușor să te apuci de treaba asta tehnică decât când vorbeam eu despre asta și mai ales decât când am început eu să mă ocup de ea. Uite, de exemplu, e un webinar gratuit marțea viitoare despre „Cum să începi o carieră în IT”, organizat de la cei de la Jademy (niște tipi și tipe pe care i-am găsit în clădirea în care m-am mutat cu jobul anul trecut – între timp s-au mutat). Pare foarte bine structurat și oamenii care vor vorbi sunt din toate straturile profesionale pe care se întinde domeniul ăsta. Recomand.
Apoi mai sunt oameni ca Ovidiu, care vin în întâmpinarea entuziaștilor și-i învață programare pas cu pas. Am fost la o sesiune de-a lui și m-a bucurat mult inițiativa, sper să meargă cât mai departe cu ea și să participe activ la demontarea multor idei preconcepute care-i împiedică pe mulți să se apuce de îmblânzit calculatorul.
Să se facă istorie.