Cum funcționează acest blog

2 minute de citit

Unul din motivele pentru care am vrut separarea blogurilor în cel personal și cel de călătorii a fost și stiva tehnică pe care site-ul vechi funcționa. Am vrut să scap de servere și baze de date, de hosting, de Wordpress, de Php și Mysql, de FTP. Mi s-a părut că erau prea multe componente de care trebuia să am grijă regulat și prea multe locuri în care ceva putea crăpa. Mai adaugă aici și grija backupurilor și nemulțumirile creșteau fără să se întrevadă un capăt.

Un site e HTML+CSS, imagini și eventual niște Javascript. În asta se transformă tot conținutul digital pe care eu îl creez ocazional de 10 ani. Atât ajunge la utilizator într-un final, indiferent câte tehnologii sunt folosite pe drumul textului de la creator la consumator. Mie nici măcar de asta n-ar trebui să-mi pese, eu vreau să scriu. Vreau să scriu într-un fișier, să apăs un buton și atât. Restul să fie complet automatizat, să nu necesite mentenanță și nici costuri.

Am obținut asta printr-o investiție de timp inițială pentru crearea unui sistem complet automat. Am ajuns să folosesc GitLab + Jekyll + Netlify, un set absolut gratuit și super elegant de scule care te poate ajuta să arăți ușor lumii orice ai de arătat. GitLab oferă pro-bono în cloud un sistem foarte inteligent de gestionare a fișierelor. Jekyll e agentul comunitar care pe baza unui fișier de configurare îți împachetează site-ul atunci când tu trimiți un articol în cloud, iar Netlify e curierul care ia pachetul de la agent și ți-l servește rapid și sigur oriunde pe glob, fără să-ți ceară nimic în schimb. Fiecare componentă e la început un pic mai complicată decât pare, dar pentru mine a fost un proces fascinant de învățare în urma căruia am rămas cu multe cunoștințe utile pentru viitor.

Ce se întâmplă acum? Scriu asta, apăs un buton și totul se procesează în timp ce eu mă duc să-mi fac un ceai. Până am luat o carte în brațe, aceste rânduri sunt disponibile ușor oricui vrea să piardă 3 minute din viață altfel decât uitându-se inutil la TV, frunzărind știri sau înjurându-l pe penalul de Dragnea.

Nu mai am absolut nicio scuză pentru a nu scrie. Și blogul ăsta, dar și cel de călătorii, sunt bazate pe același sistem complet automatizat. Dincolo tocmai am scris un articol despre o tură solitară spre vârful Parângul Mare (2519m), poate ți-ar plăcea să-l citești.

Publicat la data: