Crimeea și riscul de a repeta un episod macabru

1 minute de citit

soldati

Situația zilelor noastre din Crimeea și Ucraina e încă o dovadă (dacă mai era nevoie) că popoare întregi sunt la mâna intereselor unui grup mic de oameni care se joacă de-a puterea. Din astfel de conflicte nu suferă decât masele de oameni și nimeni altcineva. Conducătorii se joacă de-a Dumnezeu băgând în morminte trupurile oamenilor care nu au nicio vină. Oamenii vor pace, conducătorii vor putere.

Putin, ca și Hitler și mulți alții, se folosește de popor ca să-și justifice jocul. Vezi Doamne își apără cetățenii ruși – împingându-i într-un război. Aha, cel mai mult sens, hai băieți la război ca să fie bine, să nu fie rău. Dacă stai să analizezi ce se întâmplă o iei razna, serios, e revoltător și strigător la cer. Interesele celor care fac jocul distrug lumi.

De cealaltă parte, UE bate pasul pe loc. Să avem puțintică răbdare, să stăm oleacă deoparte, să nu ne precipităm. Aha. Așa cum au făcut aceleași țări în pragul celui de-al doilea război mondial când Germania anexa elegant Polonia. Aceeași lipsă de fermitate, aceeași frică de implicare au dus la probabil cel mai macabru episod din istoria lumii. Iar acum UE vrea să aplice aceeași rețetă. Americanilor, ca întotdeauna, le convine, ei vor să facă bani pe spinarea conflictului. Și vor face.

Va fi rău înainte de a fi bine, înainte ca oamenii să-și realizeze marile greșeli. Ne îndreptăm cu pași repezi către un alt episod urât al planetei noastre. Epoca de pace apune sub ochii noștri, puneți mâna pe arme. Va fi rău înainte de a fi bine, ia aminte.

Publicat la data: