Buleala lui Bulai

2 minute de citit

Iulian Bulai este un deputat de la USR. Recent a avut o postare pe Facebook care a creat destul de multă vâlvă și multe comentarii pro sau contra. Omul a forțat un pic o comparație între povestea nașterii lui Iisus Hristos și situația multor copii din România, scriind despre educație, implicare în comunitatea locală și nevoia de politici publice mai bune.

Ce-au reținut românii din postarea lui? Care au fost reacțiile bisericilor ortodoxe și catolice? Blasfemie, erezie, s-a luat de valorile noastre creștine. Atât s-a putut. Oamenii ăștia cu atât au rămas din tot ce a scris omul, că a zis ceva nasol despre Iisus. Nu se știe exact ce… ceva despre mame surogat și familii ciudate, ceva despre necăsătorie - nu contează, erezie.

Este un adevăr trist ăsta, dar cea mai mare parte a românilor nu pot privi constructiv ceea ce se întâmplă în jurul lor. Se pierd în detalii și nimicuri, ratând ocazia de a învăța ceva, de a se concentra pe ceva bun. Nu pot trage niște concluzii, ci simt nevoia de a se poziționa la o extremă sau alta: ori ăla n-a făcut nimic greșit, ori e un eretic. În cazul de față, adevărul e undeva la mijloc, dar trebuie să-ți aloci un pic de timp de gândire ca să înțelegi asta și să extragi câteva idei pentru tine.

Ipocrizia românească era absolut previzibilă. La nivel declarativ suntem cei mai puri și creștini din Univers - dacă îi iei la puricat pe cei care se bat cu pumnul în piept vorbind despre credința lor s-ar putea să descoperi foarte multe lucruri interesante. Iulian Bulai a fost și un pic naiv ne-așteptându-se la reacția asta. A venit apoi cu un comentariu lămuritor, dar întâmplarea se întâmplase și concluziile puteau fi trase deja. Nu poți ignora faptul că societatea românească nu poate procesa astfel de ironii și comparații, că s-ar putea să nu ia nimic util din declarația ta. Se putea transmite același mesaj, dar sub o altă formă - mai mulți oameni puteau lua ceva util de acolo. Iulian a eșuat în a comunica și sper să învețe el la rândul lui ceva din toate astea.

Mi-ar plăcea ca tu, cel sau cea care citești asta acum, să analizezi critic episodul de mai sus și să tragi niște concluzii pentru tine. Ce poți lua bun de acolo, ce poți aplica în viața ta? Ce poți citi mai departe astfel încât să nu te incluzi în masa de oameni care doar se lamentează pe subiect? Ești sigur/ă că înțelegi ce înseamnă mamă surogat? Ai cunoștințe despre ce se întâmplă când oamenii nu pot avea copii în mod natural? Știi cu exactitate toată povestea nașterii lui Iisus - ce poți învăța de acolo?

Ca o tangentă, mi-a plăcut articolul lui Andrei, care generaliza un pic pe tiparele celor 2 candidați la Președinția României. Cele două categorii de oameni descrise acolo sunt foarte reale și va lua mult timp până când cele 2 găleți vor putea fi răsturnate, amestecate și reorganizate într-o societate mai capabilă de a înțelege și de a acționa.

De Coaliția pentru Familie a mai auzit cineva ceva? În afară de referendumuri inutile, ce se mai aude despre susținerea familiei?

Categorii:

Publicat la data: