Tu unde-ți investești energia?

2 minute de citit

Omenirea a evoluat concentrându-se pe a împinge și mai mult limita de sus. A fost mereu o prioritate să obținem mai mult, să mergem mai departe, să ne mișcăm mai repede, să câștigăm mai mulți bani, să explorăm galaxia. Limita superioară a devenit o obsesie generală care a concentrat mult efort, bugete impresionante și foarte multă creativitate.

În acest timp baza a rămas undeva destul de jos, ca o prioritate secundară. Încă mai avem probleme cu sărăcia, natura se distruge continuu, iar diferența de venituri a atins cote alarmante: inegalitatea a devenit o problemă mai mare ca oricând. Asta pentru că noi am fost ocupați cu împingerea limitei de sus, nu neapărat cu ridicarea nivelului de bază.

Multor profesori le place să lucreze cu copiii mai ageri. Multe companii se concentrează excesiv pe a scoate și ultimul procent în plus de productivitate de la oameni. Mulți oameni caută să-și aducă un pic de confort în plus în apartamentele lor urbane. Asta în timp ce copiii mai lenți rămân în urmă, companiile tinere au mari dificultăți să treacă de prima etapă a existenței lor, iar mii de sate cu casele lor cu tot se ruinează sub ochii noștri.

A tot circulat peste tot acel top cu viteza internetului în diverse țări, motiv de mare mândrie că România e cam pe primul loc. Mi se pare incredibil să te lauzi cu așa ceva, având în vedere că dacă părăsești orașul, accesul la un minim 4G scade drastic, cu multe zone locuite având probleme și cu acel 3G de bază. Cum te poți lăuda cu viteza internetului când mulți elevi din mediul rural nu pot face ore online din cauza… vitezei internetului?

Urmăriți acest scurt video-reportaj de la Recorder. De fiecare dată când vedeți oameni lăudându-se cu viteza internetului românesc aduceți-le aminte că mulți copii de la sat ratează șanse în viață pentru că nu se pot bucura de aceleași facilități precum cei din orașe. Este o discriminare care ne va costa viitorul în această țară, vom realiza asta cu adevărat în momentul când generația mea va trebui să încaseze prima pensie.

Haideți să ne concentrăm pe ridicarea nivelului de bază. Sunt destui pentru care scopul în viață e să obțină încă 1% de profit sau productivitate sau să dea mâna cu extratereștii. Între timp noi avem probleme de rezolvat pe teren, la țară, acolo unde șansele la o viață mai bună se diminuează cu fiecare ciclu electoral. La țară oamenii depind de tot felul de politruci și inițiative de calitate îndoielnică. La țară educația e mai precară, infrastructura împiedică și mai mult dezvoltarea economică, iar resursele umane scad an de an. Și totuși la țară trăiesc peste 9 milioane de români, adică puțin peste 40% din total.

Nu-i nicio problemă cu a te concentra pe a împinge limita de sus. Am făcut și eu asta ani de zile, cumva îngrijindu-mă de ramurile unui copac care avea mari probleme cu rădăcinile. În timp mi-am dat seama că nu ajungem nicăieri așa, ignorând acele zone greu accesibile sau lăsând în urmă copii care nu au nicio vină că trăiesc acolo. Dacă ești mulțumit împingând limita de sus, e foarte bine. Dacă simți că ceva lipsește, atunci probabil ești foarte potrivit să intri în clubul select al celor care ridică pe umeri nivelul de bază. Și că energia care zace nefolosită în tine este destinată pentru acest obiectiv. Haide!