Bătrânul şi marea

1 minute de citit

carte-batranul-si-mareaE o carte de Hemingway pe care am terminat-o de citit zilele astea. E o sursă de inspiraţie pentru cei care încă nu sunt convinşi că poţi munci enorm pentru o cauză şi că, în ciuda efortului şi pasiunii depuse, poţi eşua 🙂

E un fragment din viaţa unui pescar bătrân care de 84 de zile nu mai prinsese nici un peşte. Pleacă în larg în a 85-a zi pentru a prinde ceva. Prinde un peşte mare, cel mai mare prins vreodată şi după 3 zile de anduranţă reuşeşte să-l doboare. Pentru că peştele e mai mare decât barca, îl ancorează de ea şi încearcă să ajungă la ţărm. Rechinii însă îl atacă şi, în mai multe rânduri, smulg părţi din pradă. În lipsă de instrumente, ajutor şi energie bătrânul pescar nu-şi mai poate proteja prada, astfel încât din peşte nu mai rămâne decât scheletul. Ajunge la ţărm unde ancorează barca de care atârnă greu scheletul celui mai mare peşte prins vreodată de vreun pescar din partea locului. Viaţa merge mai departe.

Sunt multe lucruri de învăţat şi cartea merită citită. Scoate la iveală un exemplar din fragmentele de incertitudine care ne apucă pe toţi într-un anumit moment al vieţii. Recomand.

Publicat la data: