Alege-te pe tine însuți

1 minute de citit

A aștepta să fii ales e o tiranie. Bâjbâiam și eu cumva ideea asta de ceva timp, dar n-am putut-o articula până când nu am citit-o la Seth Godin care o explică foarte clar. Articolul ăla e cea mai motivațională chestie pe care o vei citi vreodată. Te face conștient că până la urmă totul pornește de la tine, că esențialul e în tine și așteaptă deja să iasă afară. E un instinct de supraviețuire care-ți spune că ai nevoie de permisiune, de certificarea abilităților tale, de acceptare, de aprobare. De fapt în realitate nu e așa.

If you’re hoping that the HR people you sent your resume to are about to pick you, it’s going to be a long wait. Once you understand that there are problems just waiting to be solved, once you realize that you have all the tools and all the permission you need, then opportunities to contribute abound

Toată viața am fost așa. Am acceptat by default o ierarhie abstractă, o stare de fapt a lucrurilor, un set de reguli care n-au fost niciodată ale mele, despre care nu m-a întrebat niciodată nimeni dacă le accept în viața mea. Futu-i, nu m-a întrebat nimeni niciodată dacă îmi convine ceea ce mi s-a dat în mâini. Pentru că nimănui nu-i pasă, toată lumea e angrenată în acest sistem viciat și confortabil al funcționării lucrurilor, iar ieșirea din el nu e o opțiune. Regula e că a ieși din joc înseamnă a pierde instant. Nu trebuie să fie așa, definește tu jocul.

Îți aștepți mereu rândul. Aștepți să intre învățătorul, să intri la facultate, să ți se dea de citit, să te primească doctorul, să depui o cerere, să te contacteze cineva pentru o întâlnire, să-ți dea cineva un feedback după un interviu la o firmă, să danseze altcineva înainte, să nu ieși în evidență, să fii educat, să fii invitat să participi la un eveniment. În loc să intri nechemat, să creezi, să începi dansul, să te ridici în picioare, să-i înveți pe alții lucruri, să creezi tu evenimentul, să angrenezi oamenii în ceva mai mare decât ei. „Căci mulţi sunt chemaţi, dar puţini sunt aleşi” zice în Matei 20:16. Pe dracu. Îndrăznește, alege-te pe tine însuți. Alege-te pe tine însuți.

Publicat la data: