Agile vs Waterfall în viață

2 minute de citit

Timpurile pe care le trăim fiecare dintre noi vor deveni la rândul lor istorie aşa cu toate timpurile tuturor oamenilor devin pură istorie. Când te uiți în urmă poți sumariza destul de ușor, poți face un rezumat bun după care poți trage linie și termina cu o concluzie. Mi-am irosit viața ne încercând lucruri, mi-am băut zilele, am investit prea puțin timp în oamenii de lângă mine, n-am știut niciodată ce vreau, am ales mereu oamenii nepotriviți, n-am fost atent la propriile-mi dorințe, am muncit prea mult. Multe, multe și mărunte concluzii se pot trage analizând niște ani de trecut.

Partea interesantă e cu ce urmează, acest viitor trecut. Acolo lucrurile nu sunt atât de clare și totul ar putea însemna orice sau nimic. Ce-i tare e că dintotdeauna omul a trăit împins de promisiuni, tot timpul civilizația a evoluat pe acest principiu, al promisiunii. Nu mușca din măr și vei avea viață veșnică, mai încolo. Hai să-i batem p-ăia ca să avem resurse pentru poporul nostru, mai încolo. Hai să investim suma asta ca să avem mulți bani, mai încolo. Hai să faci treabă bună ca să fii promovat, mai încolo. Hai să muncesc acum cât sunt tânăr ca să mă relaxez la bătrânețe, mai încolo. Hai să plec din firma asta și să nasc un startup ca să am satisfacții, mai încolo. Hai să-mi trăiesc viața creștinește ca să merg în Rai, mai încolo.

Promisiunea lui mai încolo. Fă asta și aia ca să-ți fie bine mai încolo. Acum greul, ușorul mai încolo. Și-așa ajungem să avem cu noi înșine îndeajuns de multe conversații mizerabile despre sentimente mizerabile la sfârșitul unor zile mizerabile. Pentru că ne facem niște planuri mizerabile bazate pe niște strategii mizerabile de viață. Lăsăm rahaturile să se întâmple acum și lucrurile bune mai încolo, amânăm tot timpul acea bucurie a prezentului despre care se tot vorbește superficial, dar care e în sine un concept foarte bun. Bucuria prezentului presupune coabitarea muncii și a recompensei într-un anumit interval de timp relativ scurt, spre deosebire de împărțirea vieții în chinuială și odihnă după chinuială. Bucuria prezentului înseamnă niște experiențe circulare mai degrabă decât unele liniare.

E greu să găsești un mix bun, vorba reclamei. Dar caută-l că-i o opțiune mai bună decât să te trezești târziu de tot că pierzi la jocul vieții tale. Cu alte cuvinte trăiește-ți viața în stil Agile în loc de Waterfall 😀

Publicat la data: