Fundaţia “Sfânta Irina”
Miercuri seară am fost la o fundaţie în Voluntari în cadrul unui proiect de voluntariat sprijinit de United Way. Fundaţia “Sfânta Irina” există din 2006 şi este un loc unde se îngrijesc gratuit bolnavii de cancer în stadii avansate, adică se practică îngrijire paliativă. Cu asta am spus cam tot, restul sunt detalii puţin semnificative. Am discutat cu câţiva oameni despre ce fac ei acolo, ce greutăţi întâmpină, care e motivaţia din spatele iniţiativei lor, cum pot fi ajutaţi, cum pot atrage anumite fonduri şi aşa mai departe.
Asta se face foarte rar şi cu mare greutate în România deoarece în general oamenii nu înţeleg rostul îngrijirii unor oameni care teoretic nu mai au şanse, oameni care au fost diagnosticaţi cu această boală care nu iartă, nu face selecţii, nu are preferinţe. Singura modalitate de a înţelege ce se întâmplă acolo e să te pui în locul oamenilor care au nevoie de ajutor. Cum e să ştii că vei muri curând, că nu ai pe nimeni aproape să se îngrijească de tine, că nu ai pe nimeni cu care să schimbi o vorbă (contează foarte mult în situaţii grele)? Nu e uşor.
Mi-am dat seama că lumea nu e aşa cum o văd eu. Că există o lume ascunsă undeva, departe de ochii care nu văd decât apropierea. O lume a lor, a oamenilor care trăiesc cu moartea în buzunare cusute pe care noi îi uităm şi îi ignorăm uitând că nu suntem invincibili, nu suntem nemuritori şi că oricând roata se poate întoarce şi că lucrurile care ni se întâmplă acum pot dispărea brusc lăsând locul unora mai urâte.
Peste 70% din cazurile de cancer ar putea fi evitate printr-o alimentaţie sănătoasă. Ai grijă ce mănânci şi ce bei, pentru tine şi pentru apropiaţii tăi. Data viitoare când mai mergi la KFC, când mănânci supă la plic sau şaorma, când bei cola sau alcool peste măsură gândeşte-te că o mică parte din aceste lucruri este cancer şi nu exagerez când spun asta. Zilnic în România 57 de oameni află că au cancer; nu trebuie să fii unul dintre ei.