Diferenţe
Unul din lucrurile care îl enervează pe Pleşu este reprezentat de dihotomii, adică să spui despre lucruri că-s ori aşa – ori aşa, ori albe – ori negre, ori bune – ori rele, ori există – ori nu există (vezi cartea “Despre îngeri”). El e convins că există tot felul de stadii intermediare, de mijlocitori, de intermediari între lucruri, între fenomene şi aşa mai departe. Însă nu mă pot abţine să fac abuz de o dihotomie în cazul de faţă.
În filmul de mai jos poţi vedea ce pot face oameni creativi cu zăpada atunci când au parte de ea.
Iar acum poţi vedea ce fac românii cu zăpada când au parte de ea.
Despre asta e vorba, despre diferenţe între lucrurile pe care le fac oamenii când li se dă posibilitatea de a le face. Este exact la fel ca laitmotivul cu românii şi libertatea, “românii au dobândit libertatea după ’89, dar n-au ştiut cum să o folosească”. Este exact la fel ca laitmotivul cu diversitatea reliefului, “România are şi munţi şi mare şi dealuri şi câmpii”. Degeaba ai un teren fertil daca nu-l îngrijeşti şi nu-l cultivi, degeaba ai scule dacă nu ştii să le foloseşti, degeaba eşti liber dacă nu ştii să foloseşti libertatea.
Sunt o groază de diferenţe între noi şi ei. Şi cred că există o expresie destul de cuprinzătoare care spune multe şi despre care poate că ar trebui să mai scriu: gândire constructivă. Noi românii nu prea o avem.