Nu depopularea e marea problemă a României
Românul are o problemă înrădăcinată adânc în cultura noastră. E vorba despre „casa părintească nu se vinde”. E ceva atât de nociv pentru dăinuirea poporului român că nici nu știu de unde să o iau.
Mă uitam peste știrea care descrie depopularea masivă a României: peste 100 de localități s-au înjumătățit în ultimii 15 ani. Oamenii au plecat mai mult sau mai puțin definitiv către alte meleaguri în căutare de corupție mai puțină și spitale care nu te omoară. În cazul celor mai muncitori dintre ei, în urmă a rămas munca depusă până atunci: terenuri, case, pășuni, păduri (ce a mai rămas din ele). Toate astea zac fără a fi folosite de nimeni: terenurile devin pârloagă, casele se dărâmă, totul se transformă în ruină. Toate astea nu participă la economia țării și nu-i ajută cu nimic pe cetățenii care rămân, ba chiar îi încurcă.
Mă uitam la localitatea care e în topul pierderii locuitorilor, Malnaș – Covasna. Câte anunțuri imobiliare sunt pentru localitatea asta? Zero. Nimeni din cei plecați nu vinde nimic cetățenilor care aleg să rămână și să facă treabă în țară. Asta este și experiența mea personală, caut de ceva timp un teren de casă prin zona Buzăului și găsesc foarte greu ceva decent. Pentru că oamenii aleg să lase locurile pârloagă în loc să vândă unui cetățean cu planuri. Iar atunci când vând sunt cuprinși de lăcomie cerând mult peste prețul pieței (care e destul de sus zilele astea).
Nu depopularea României e problema. Ăsta este un lucru normal care vine după reproducerea forțată din comunism. Problema e încăpățânarea românului de a se adapta la realitate, de a recircula bunurile, de a-și găsi complet un rost în altă parte. Rămâne ancorat în trecut zicând „nu vând, lasă că nu se știe niciodată”. Ba da, se știe: bunurile își vor pierde din valoare până nu vor mai valora nimic, moment în care te vei trezi sărac, bătrân și fără nimic valoros de vândut.
Să mai zic despre consătenii din comuna Lopătari care se supără pe postările mele pe Facebook și-mi sună părinții chiar dacă eu am aproape 30 de ani și număr de telefon propriu? Din cauza acestor oameni tinerii se reorientează spre alte meleaguri, lăsând în urmă o țară lipsită de energia de a se regenera.
România moare pentru că românii o omoară zi de zi prin alegerile proaste pe care le fac.