Vizualizator rural

2 minute de citit

Brazdele sunt alea pe care le lasă plugul în urma aratului, dar şi alea pe care le lasă coasa în urmă după cositul fânului/ierbii pentru animale. Am cunoscut multe brazde la viaţa mea şi nu credeam vreodată că ele înseamnă mai mult decât rezultatul unei munci depuse şi promisiunea că animalele au ce mânca pentru a putea trece de iarnă. Nu credeam că reprezintă ceva mai departe de lungul nasului, dincolo de botul vacii, dincolo de greierul care ţârâie, dincolo de adierea vântului, dincolo de sapă, dincolo de copita calului, dincolo de furnici şi gândaci şi toate gângăniile pământului.

Dar hei, ştii ce? Brazdele reprezintă mult mai mult. Pun pariu că dacă ne urmăreşte vreun extraterestru din spaţiu de-acolo, este fascinat de brazdele noastre, de aceste dungi şi vărgi pe care mogâldeţele le lasă în urma lor prin trecerea peste suprafaţa planetei albastre. Dacă un extraterestru ne-ar studia de-acolo de sus ar vedea cam aşa ceva:

Brazde la Plaiul Nucului

Asta ar vedea dacă s-ar uita peste locul în care picioarele mele au copilărit; dungile alea sunt brazdele de care zic. Nu credeam vreodată să le văd de-aşa de sus, de-asta zic că n-am crezut că reprezintă prea mult. Imaginea e preluată dintr-o unealtă Arcgis existentă pe site-ul www.arcgis.ro, care oferă în România servicii GIS. Calitatea materialului este fascinantă, mai bună decât Google Maps/Earth, nu te lăsa înşelat de pixelare, ia seama că imaginile sunt surprinse de un satelit din spaţiu.

Îţi dai seama câtă aplicabilitate practică are genul ăsta de putere tehnologică? Aş monta device-uri pe urechile oilor şi vacilor şi le-aş monitoriza de pe iPad de-acasă. Aş analiza o predicţie a mişcării turmei şi-aş aproxima în cât timp turma ajunge pe-o proprietate privată (lucru de evitat) sau când trebuie să plec în întâmpinarea lor. Cu siguranţă le-aş putea da imbolduri electronice ca să se mişte mai în stânga sau mai în dreapta ca să pască unde ştiu eu că-i mai multă iarbă sau se întoarcă acasă când vine furtuna. Ăsta e doar un exemplu 🙂 Altceva ce aş mai putea face ar fi să calculez gradul de împădurire sau defrişare comparând imagini zilnice/lunare/anuale. Sau gradul de pericol de alunecare de teren dacă mai bag în calcul şi alte date. Sau să calculez câţi kilometri parcurgea Claudiu când era copil pe plaiurile natale. Şi aşa mai departe.

Software-ul va mânca lumea, după cum bine zicea cineva, cu oile şi vacile noastre cu tot.

Publicat la data: