Ce e programarea?
În septembrie se fac 10 ani de când lucrez în programare. Fac software adică. Scriu cod. Creez aplicații. Dau la taste. Automatizez procese. Pun calculatorul la treabă. Iată o sumedenie de definiții care mai de care mai ciudate, mai mult sau mai puțin neclare. Programare – ce e asta? Ce înseamnă să faci programare?
Habar n-am. 10 ani poate însemna de la orice până la nimic. Cum zicea un nene de la care am învățat multe, ăștia nu-s 10 ani de experiență decât în vorbele recrutorilor. De fapt pot fi foarte bine 10 ani de irelevanță. E de ajuns să vezi cât de greu se poate comunica sau lucra cu un om „experimentat” ca să-ți dai seama că 10 ani pot trece fără ca tu să înveți să fii om între oameni.
Am urmărit cu plăcere o prezentare a unei tipe despre programare în ansamblu. Fără detalii sau limbaj tehnice, fără să trebuiască să fii în domeniu ca să înțelegi ceva. Începe cu niște mituri pe care le perpetuează programatorii și în care m-am regăsit și eu: toată lumea ar putea să învețe programare și chiar ar trebui. Lucru care nu e chiar mit dacă e abordat cum trebuie prin metodele potrivite. Apoi trece la modul în care a abordat ea învățarea programării de către copii, ce a testat, ce a mers și ce nu. Foarte interesante informații! În fine, recomand să urmăriți prezentarea, nu e plictisitoare și chiar v-ar putea schimba viața 🙂
Ce mi-a mai plăcut a fost dedicarea cu care ea a navigat prin acest domeniu, învățarea programării. A făcut un doctorat, a experimentat tot felul de lucruri, a ajuns la concluzii pe care apoi le-a demontat singură, a tot evoluat. Ani de zile de căutare a… vocației, a unei activități care să-ți aducă satisfacție și să-ți ofere o viață pe care vrei s-o trăiești. Nu multă lume poate face asta, majoritatea oamenilor renunță ușor la a-și găsi calea, ajungând la binecunoscuta depresie, plictiseală profesională, ne-găsirea unui scop în viață sau a unui sens. Sunt multe lucruri de învățat de la fata asta.
Și cel mai important aspect: dacă vrei să înveți ceva pe cineva, trebuie să găsești metaforele și exemplele potrivite. Nu toți oamenii funcționează la fel sau răspund la fel la aceiași stimuli. Și nu trebuie neapărat să fii un expert în domeniul respectiv, ci dimpotrivă, te-ar putea ajuta faptul că nu ai o experiență bine formată și, odată cu ea, preconcepțiile care te pot trage în jos.
Caută, insistă, învață continuu și oferă altora o bucățică oricât de mică de înțelepciune.