Ar trebui să-ţi pese mai mult

1 minute de citit

De oamenii cu care interacţionezi, pentru că trebuie să ştii dacă poţi îmbunătăţi cumva modul în care relaţionezi. De oamenii pentru care faci un lucru, pentru că trebuie să le faci un lucru care să-i ajute cu adevărat. De oamenii care fac lucruri pentru tine, pentru că trebuie să ştii dacă le ceri ce trebuie. Ar trebuie să te mai intereseze cum merg lucrurile după ce ţi-ai terminat treaba, pentru că timpul spune dacă un proiect (în sensul general al cuvântului) este de succes sau nu. Să-ţi mai pese de prieteni după ce ai petrecut o noapte în club, pentru că o petrecere nu e considerată reuşită decât în momentul în care începe alta.

Trebuie să-ţi pese de ce faci, trebuie să-ţi stimulezi cumva un potenţial interes. Unde nu e interes iese treabă proastă. Întotdeauna. E normal să existe dezinteres. Nu e normal să iasă treabă proastă. ‘nuf said.

Un exemplu: într-un proiect trebuie să ai feedback continuu. La Google se ţine cont de impresia pe care o lasă ceea ce fac ei. Înainte de a lua o decizie ea trebuie fundamentată pe părerea celor care simt direct urmările acesteia: utilizatorii. La Facebook nu e aşa. De la Facebook te poţi aştepta la orice, venit brutal peste ceea ce faci. În general au venit cu ceva interesant, dar de fiecare dată când vezi o schimbare te încearcă o sinceră şi dezamăgitoare părere de rău: “dar nu ştiam că vor face asta, mi-aş fi dorit să ştiu… De ce au pus chestia asta aici… asta ce e?”. Şi, în definitiv: “pe mine de ce nu m-a anunţat nimeni”.

Serios, e crunt pentru toate părţile implicate să te întrebi “pe mine de ce nu m-a anunţat nimeni?” când ştii că n-ai prea făcut greşeli ca să meriţi asta. Peste tine cade o lipsă de interes venită de undeva, de nu se ştie unde. Ai impresia că nu contezi, că eşti prea mic ca să fii luat în seamă. Iar asta nu convine nimănui, înţelegi, Mark? De ce să creezi frustrări inutil? Pentru surpriză? S-ar putea să ai… surprize tu însuţi.

Joaca îşi are sensul ei. Însă când te joci cu prea mulţi jucători jocul se schimbă. Trişatul şi ne-transparenţa se pedepsesc mai aspru.

Publicat la data: