Aer bucureştean

1 minute de citit

Am văzut recent o prezentare despre poluarea în Bucureşti şi despre ce putem face fiecare în legătură cu asta. Partea cea mai interesantă a fost descrierea unui site super şmecher unde poți vedea pe hartă cât de poluată e o anumită zonă din Europa.

Site-ul este ăsta. Alegi mai întâi sectorul, categoria de poluare care te interesează, apoi ai nişte filtre pe sursele de poluare. Şi în funcție de filtrele astea îți apare pe hartă nivelul de poluare. Eu m-am jucat un pic peste Bucureşti, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare. Uite de exemplu cum arată emisiile de CO2 provenite din trafic:

Dioxid de carbon in bucuresti

Sau emisiile de ceva oxizi de azot tot din transporturi:

Oxizi de azot in Bucuresti

Se vede cum Drumul Taberei şi Militari sunt zonele cu cel mai dubios aer din Bucureşti. Oare autoritățile noastre se gândesc la soluții pentru a stopa accelerarea otrăvirii aerului, mai întâi, apoi la metode de a-l îmbunătăți? Din ce văd eu nu: Oprescu închide piste de biciclete (după ce bagă milioane de euro în ele), construieşte pasaje, lărgeşte străzi. Cum ce ajută asta aerul şi oamenii? Da, exact, cu nimic, dimpotrivă.

Şi hai să-ți mai zic ceva. Când zic că ar trebui mai multe biciclete şi mai puține maşini mulți sar de fund în sus: „vaaai, să se facă străzi şi pasaje, vrem mai multe benzi, nu ne mai săturăm de străzi şi asfalt”. Asfalt trebuie la Plaiul Nucului, pe acel singur drum principal, ca să poți ajunge la o pensiune, la un bolnav, la un incendiu. Nu în Bucureşti. În Bucureşti trebuie transport în comun bine organizat, piste de biciclete şi educarea oamenilor. Şi aer, mai mult aer. Pentru că oricâte benzi ai face ele tot devin full şi ambuteiaje tot se formează. Oricâte pasaje ai avea ele devin aglomerate pentru că sunt din ce în ce mai multe maşini în oraşul ăsta. Dacă Murphy ar mai trăi ar zice: maşinile ocupă tot spațiul pus la dispoziție.

Eu mi-aş lăsa fericit maşina la marginea Bucureştiului ca să circul cu bicla sau cu autobuzul/metroul. Şi asta o pot face mai mult de jumătate dintre bucureşteni, sunt sigur. Străzile nu reprezintă soluția, ci problema. Bicicleta este soluția, unii au înțeles-o. Oprescu nu.

Publicat la data: