Moarte, moarte, moarte!

2 minute read

Am văzut azi o retrospectivă a revoluţiei din 89; câteva filmuleţe, declaraţii, imagini – toate cutremurătoare. Plutim toţi într-o baltă de neştire, de supoziţii, de revendicări fundamentate toate pe sângele celor care au murit.

Mentalitatea românilor din zilele noastre e mutilată într-un fel comparabil cu mutilarea mentalităţii germanilor de după cel de-al doilea război mondial. Germanii şi-au revenit, le stă în fire să renască din cenuşă şi să treacă mereu peste tot, la propriu şi la figurat. Dar noi suntem latini şi prin definiţie suntem măcinaţi mai mult sau mai puţin vizibil de un sentiment de vinovăţie, de teamă, de laşitate. Iar asta nu va trece uşor. Silviu Brucan spunea după revoluţie că vor mai trece 20 de ani până când vom înţelege ce e de fapt libertatea. Contestat de unii, crezut de alţii el a avut dreptate în privinţa asta. În mod normal acum era momentul de maxim al trezirii şi al conştiinţei naţionale. Între timp s-au întâmplat lucruri şi cei mai buni au plecat rămânând pleava şi prea puţini pregătiţi şi dornici de a urma calea spinoasă a dreptăţii.

Am ajuns aici. Aici unde suntem acum. Şi nu e nevoie de o descriere a situaţiei. Lăsând la o parte utopiile şi naţionalismul exagerat – mai există vreo cale, vreo soluţie, vreo şansă ? Mai putem să facem cinste în vre-un fel sângelui vărsat în 89 şi mai târziu ? Nu tot sângele a curs pentru dreptate şi îţi dai seama de asta văzând imbecili care strigau „Moarte, moarte, moarte intelectualilor!”. Se pare că acest blestem al nostru pentru noi înşine ne-a ajuns, stimaţi imbecili. Şi am ajuns aici, aici unde suntem acum. Vă place, sunteţi mulţumiţi ?

Mi se pare că încercarea de a mai ridica România de jos e un efort sortit eşecului încă de la prima acţiune. Probabil pentru a redresa România ar trebui eradicaţi toţi locuitorii ei, apoi aduşi „colonişti”. În felul ăsta răul existent în fiecare ar fi eliminat şi lucrurile ar lua o nouă direcţie. Altfel nu.

„Să-i aducem pe tinerii noştri înapoi!”. Tu chiar crezi că tânărul realizat peste hotare va mai accepta să se întoarcă în mizerie ? Pune-te în locul lui, te-ai mai întoarce ? De ce să se întoarcă, ca să fie călcat în picioare şi pentru a se stinge uşor dar sigur în „nisipurile mişcătoare” româneşti ? Nu, nu cred că vre-un tânăr va accepta un astfel de risc.

Ca fapt divers… un bucureştean a murit pe loc după ce o bucată de gheaţă i-a căzut în cap. ABIA ATUNCI autorităţile au luat atitudine şi au „deschis o anchetă”. Mizerabil, mă, mizerabil! Deplorabilă situaţie, deplorabilă Românie!

Updated: