In technology we trust

2 minute read

Deveni inumani. Pe zi ce trece din ce în ce mai inumani, mai robotizaţi, mai dependenţi de tehnologie.

Scopul unui om ar trebui să fie acela de a fi cât mai independent, cât mai liber. Paradoxal situaţia este total diferită. Lăsând la o parte situaţiile-clişeu de genul „ce-ai face dacă n-ai avea maşină/mobil/calculator” sunt multe situaţii mărunte chiar în care te găseşti complet izolat de lucrurile de care ai nevoie zi de zi. Eu mă regăsesc deseori în situaţii tâmpite prin liniştea şi normalitatea în care mi se demonstrează că nu sunt în stare de nimic dacă lucrul de care depind lipseşte.

Dau două exemple care mi s-au întâmplat la muncă :

  1. Nu e lumină. Na, ce faci ? Nu deschizi calculatorul, nu aprinzi lumina, nu poţi folosi filtrul de cafea, frigiderul ţi se dezgheaţă. Parcă toate o iau razna, ca-n junglă. Mai lipsesc maimuţele care să se agaţe de cabluri, şerpii care să se încolăcească de picior, leul care se aude de la ‘Contabilitate’. Te refugiezi în baie, acolo n-are ce să se întâmple. Ochii crocodilului care ies uşor din cada umplută cu apă tulbure te fac să te mai gândeşti puţin la asta…

Incepi să desenezi, să faci cerculeţe, să inventezi mecanisme şi fonturi. Hai că e un teanc de foi despre SQL Server, poţi să le răsfoieşti Aiurea, parcă arată totul mai bine chiar şi pe MSDN. Fă curat pe birou… nuu, ai văzut lista de modificări urgente pentru nu ştiu ce aplicaţie inutilă ; mai bine lasă, poate descoperi şi altele şi-ţi strici complet ziua. Iţi suni prietena… nu poate să vorbească – e recruiter şi e într-un interviu. Priveşti pe fereastră contemplând… pe Antonescu ? Fir’ar cu plancartele lor de doi lei! Iţi aduci aminte că a ieşit Băsescu preşedinte şi te enervezi şi mai tare. Pe fereastra celalaltă… da, poate e o scăpare. La dracu, e beţivul ăla de portar care n-are ce face cât e ziua de luuungă şi-şi plimbă scheletul prin curtea blocului. Ce au toate azi !!?

  1. Nu ai net. Bine, bine, poţi munci în linişte local, dar dacă ai nevoie de o informaţie ? Dacă ai nevoie de o informaţie vitală, ce faci ?? Dacă ţi-a scris x-ulescu un mail important, dacă a crăpat nu mai ştiu ce pe nu ştiu la ce client şi ţipă pe mail, dacă s-au anunţat pe net notele din sesiune – vrei să ştii câte linii cu roşu sunt? Dacă te-ai lovit de ceva în nenorocitul ăla de Visual Studio şi nu ştii cum să faci ? Ce faci !? Dacă trebuie să faci update cuiva, dacă trebuie să primeşti un backup, dacă, dacă… Dacă !? Ce faci !? Te sună un prieten şi-ţi zice „frate, intră aici să vezi cât de tare…”, la naiba, nu ai net ! Te duci şi te învârţi pe la bucătărie, îţi faci o cafea şi-ţi aduci aminte că trebuie să-ţi dea cineva pozele de la munte din week-endul trecut… aa, nu ai net. De ce eu, Doamne ??

După câteva ore de luptă interioară şi frustrări vine netul. Ghici ce : niciun mail, nimic nou… Ah, crudă existenţă !

Etcetera. Sunt multe situaţii, nu stau să le enumăr pe toate. Insă sunt toate la fel de penibile, la fel de nesuferite. Ar trebui să ne dea de gândit…

Updated: