Cum se irosesc bani europeni

2 minute read

În septembrie 2017 Arhivele Naționale ale României lansau pompos un proiect denumit „Arhiva Genealogică Virtuală”. Asta se dorea a fi o bază de date publică, conținând în format digital două colecții genealogice din București și județul Brașov - detalii aici.

Coordonatorul acestui proiect a fost Facultatea de Arhivistică a Academiei de Poliţie, deci o instituție serioasă care nu se joacă și în niciun caz nu ar arunca bani de pomană pe proiecte îndoielnice. Mai aflu că un partener de bază al proiectului a fost SIVECO România, o firmă implicată în multe contracte dubioase. Dacă vrei să ai acces la această resursă publică și intri pe adresa oficială a proiectului o să ai o surpriză…

Site Arhiva Genealogică Virtuală

Site-ul este mort. Nu e nimic acolo, kaput. Și este mort de câteva luni, când am început să mă documentez despre asta. Îmi închipui în momentul ăsta că o fi fost ceva proiect temporar, un fel de proof of concept (chiar dacă în descrierea proiectului nu scrie așa ceva). Curios din fire, vreau să văd cam câți bani s-au băgat în acest proiect mort în fașă. Și aflu aici:

Date din Arhiva Genealogică Virtuală

1,249,999 lei. O căruță de bani europeni pentru un proiect care probabil a murit la scurt timp după ce a fost lansat cu surle și trâmbițe. Mai sap un pic pe acest tărâm minunat numit internet și… dau de faimosul proiect ascuns în spatele unei obscure adrese ip. Luându-mi toate măsurile de precauție necesare în astfel de cazuri cu site-uri dubioase, încerc să mă plimb prin site-ul proiectului finanțat cu asemenea sumă. Dau de lucruri temporare și de test:

Eroare în Arhiva Genealogică Virtuală

Vreau să testez o funcționalitate de bază, o căutare în Colecția Registre Brașov. Chiar dacă aveam așteptările foarte jos, o asemenea eroare pe toată pagina recunosc că m-a surprins:

Buget Arhiva Genealogică Virtuală

Pare că e o treabă foarte dubioasă cu acest proiect. Dar nu vreau să fac simple presupuneri, așa că am cerut un punct de vedere atât Arhivelor Naționale ale României, Academiei de Poliție, pe respectivul site al proiectului, la Siveco România, dar și domnului conf. univ. dr. Rafael Dorian Chelaru, cel care l-a coordonat. Promit că voi actualiza articolul și o să postez aici răspunsurile, atunci când le voi primi. Dacă le voi primi.

Las în final o întrebare existențială: oare câte proiecte pe astfel de sume arată precum acesta? Câți bani s-au irosit pe asemenea proiecte abandonate cu prima ocazie? Oare ce se putea face cu acei bani? Sunt întrebări la care chiar poate răspunde oricine sapă puțin pe internet. Dar la final s-ar putea să rămâneți cu un gust foarte amar, ați fost avertizați.

Updated: